Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Guldhandlare på COMEX: "Om EN stor innehavare skulle ta leverans skulle nästan hela lagret tömmas!"

COMEX, eller The Commodities Exchange, Inc. COMEX är den största marknaden för terminskontrakt i guld och den har sin verksamhet i New York. De erbjuder lagerhållnings-tjänster som möjliggör avveckling av terminskontrakt.

När det gäller guld och silver så kan dessa produkter överföras mellan klienter. Innehavare av terminskontrakt kan även göra ett uttag av fysiskt guld om så begärs. 

Dock har det många gånger tidigare rapporterats om stora problem att begära fysisk leverans av guld när ett terminskontrakt går ut. Vid brist på guld eller vid andra leveranssvårigheter har COMEX helst velat att kunder ska låta det gamla terminskontraktet löpa över till ett nytt, alternativt få utbetalning i fiat istället för fysiskt guld. Ibland har det rapporterats om premier på upp till 20% om man väljer utbetalning i fiat istället för guld. 

Spelar man på pappersmarknader endast med syftet att tjäna pengar på prisrörelser kan det förstås vara attraktivt att få en rejäl inbetalning på sitt konto istället för att ta leverans av en stor klump guld. Men om man faktiskt äger guldet som en valutaförsäkring eller som ett sparande är det förstås inte så kul att behöva bräka om det som enligt kontraktet rätteligen är ens egendom.

Frågan om förvaring är något som förr eller senare dyker upp i ädelmetall-ägares tankar. För en minimal kostnad tillåter COMEX banker och andra klienter att enkelt lagra sina ädelmetaller med syfte att handla terminskontrakt. 

COMEX registrerade varulager är mängden fysiskt guld som är tillgängligt för leverans mot terminskontrakt. Mängden guld i råvarulagret har minskat till rekordlåga nivåer nu i början av 2014. Bara 416 563 troy ounce finns tillgängligt. 

Många menar att COMEX råvarulager av guld har en hävstång på 100:1. Det är därmed ett faktum att det inte skulle finnas tillräckligt med fysiskt guld om alla innehavare av terminskontrakt skulle välja att ta leverans samtidigt. 

Att guldhandeln på COMEX har en extremt kraftig hävstång är något som en skara handlare och experter har påpekat i många år. Många har avfärdat dessa som konspirationsteoretiker eller ”foliehattar”. Men nu verkar det som att även mainstream-media har fått upp ögonen för att något på guldmarknaden inte står rätt till.

En Kanadensisk nyhetskanal intervjuade nyligen en handlare vid namn Tres Knippa. Han avslöjade i intervjun att om en enda större innehavare valde att ta fysisk leverans av den maximalt tillåtna mängden långa terminskontrakt skulle 81% av COMEX registrerade guldlager tömmas. Med tanke på det redan kända rekordlåga lagersaldot hos COMEX är detta egentligen bara enkel matematik.

Han förklarar även att guldägande för honom är en enkel ekvation. Särskilt om man sitter på mycket Yen bör man konvertera dessa till guld. Detta då Japan lovat att fördubbla penningmängden inom de närmaste åren. Han säger vidare, ”Kommer centralbanker fortsätta att trycka pengar? Ja! Kan man trycka mer guld? Nej!”

Tyvärr går inte klippet att bädda in med det är väl värt de 7 minuter som klippet varar. Klicka på bilden till höger för att se det!

Om någon enskild innehavare verkligen skulle begära leverans av max tillåtna mängden kontrakt skulle det alltså visa sig att kejsaren är naken och nyheten om guldbristen sprida sig som en löpeld genom marknaden.   

Kanske håller separationen mellan pappersmarknaden och den fysiska guldmarknaden, som vissa så länge har talat om, på att rullas ut framför våra ögon. I så fall kommer de som sitter med det fysiska guldet att sitta med en enorm trumf på hand samtidigt som de som sitter med papperskontrakten har svarte petter.

För vad är syftet med att ha ett löfte om utbetalning av guld från ett råvarulager som är tomt?  

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Jarneris 2014-01-28 21:57

Intressant. Det tajtas åt med andra ord. Kan bara hoppas att fler inser bluffen och börjar kräva fysiskt guld då.

Jarneris 2014-01-28 21:57

Intressant. Det tajtas åt med andra ord. Kan bara hoppas att fler inser bluffen och börjar kräva fysiskt guld då.
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 838,74 kr 1.06%
Silver 9,98 kr 0.67%
Platina 332,94 kr 0.45%
Palladium 362,59 kr -0.09%
Uppdaterat: 2024-04-18 18:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten