Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

1837–1862: "Free Banking" Era:

Termen "Free Banking" syftar på ett banksystem i vilket banker inte faller under några särskilda lagar eller regleringar från staten. Bankerna är under detta system fria att ge ut sin egen pappersvaluta uppbackad av specie (guld och silver) eller ej. Marknadskrafterna bestämmer under ett sådant system mängden pengar som cirkulerar och vilken valuta som är bäst.

Efter att Andrew Jackson hade lagt ner USA:s andra centralbank, Second Bank of the United States, följde en 35-årig period av så kallad "Free Banking". Detta innebar att bankerna själva hade rätt att ge ut valuta, oftast med uppbackning av specie - guld och silver.

Vitt skilda institutioner så som banker, kyrkor och järnvägsföretag gav ut sin egen valuta i form av sedlar med valör i dollar.

?

USA:s så kallade "Free Banking" era var egentligen inte “free banking” i sin renaste form. Det rådde nämligen ingen fullständig etableringsfrihet. Bankerna var tvungna att söka licens hos de enskilda staterna inom vilka reglerna skiljde sig åt.  Det fanns dock ingen centralbank och den federala regeringen var inte inblandad i utgivningen av valuta eller styrningen av penningpolitik.

De “fria” bankerna under USA:s fribanksera var dock förbjudna att upprätta filialer vilket gjorde det svårt att expandera verksamheten för att på så sätt konkurrera med andra banker. Bankerna var även tvungna att säkra de sedlar de satte i cirkulation genom att köpa bland annat obligationer från staten de verkade inom. Enligt vissa källor var det deprecieringen av värdet på dessa obligationer som var den huvudsakliga anledningen till varför banker kollapsade under den amerikanska fribankseran.

Sverige hade en lång och stabil period med fri bankverksamhet mellan 1830 - 1903 vilket det står mer att läsa om i artikeln "Papperspengar: Sämre än ädelmetaller men bättre än bankkrediter". Under denna period avreglerades även räntan vilket alltså innebar att regeringen inte kunde styra räntan centralt och därmed ej heller huruvida folket skulle spara eller slösa

 Prof. Lawrence H. White förklarar nedan att privata banker mycket väl kan skapa och cirkulera pengar genom att ge ut sedlar och checkar:

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 583,71 kr 0.30%
Silver 6,74 kr 3.31%
Platina 308,34 kr 0.33%
Palladium 732,03 kr 4.81%
Uppdaterat: 2022-08-08 22:25 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten