Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

USA ansvariga för fall i guldpriset

CNBC Market Insider rapporterar om att stora volymer terminskontrakt såldes av tidigt på tisdagsmorgonen amerikansk tid. "Vi har hört att det var en enskild säljare som sålde av", säger Howard Wen på HSBC. Volymen nådde ca. 130 000 kontrakt redan tidigt på morgonen vilket nästan motsvarar en hel dags handel. Handel motsvarande en miljard US dollar skedde runt 8:40 tiden på tisdags morgonen amerikansk tid under en 10-minutersperiod.

Samtidigt säger Robin Griffiths från Cazenove Capital, London, i en intervju att USA är rädda för att guldpriset ska skjuta i höjden under rådande omständigheter och därför tar till åtgärder via investement-banker som till exempel JP-Morgan. Det de handlar med är pappersguld och inte fysiskt och därmed kan de kortsiktigt kontrollera priset, hävdar Griffiths.  

Mycket tyder på att större spelare som sitter på stora mängder kontrakt kan trigga en prisnedgång som leder till en självförstärkande spiral. Vi har tidigare skrivit om detta i följande inlägg: Mike Maloney intervjuar Grant Williams om guld och COMEX

Citat från inlägget:

"Bullionbankerna kan sälja en massa nakna kontrakt (utan fysisk uppbackning) och därmed trycka ner priset så att en mängd "stop-loss" utlöses vilket ger en självförstärkande effekt som trycker ner priset. Ovanpå detta kommer det faktum att handel med terminer (futures contracts) inte kräver inbetalning av hela köpebeloppet vid avräkningen, utan det räcker med en procentuell säkerhet. När priset sjunker kommer så kallade "margin calls" vilket innebär att ytterligare säkerhet krävs, annars så avyttrar mäklaren positionen automatiskt. På detta vis kan en prisnedgång accelereras i en självförstärkande spiral..."

Som alltid är det viktigt att komma ihåg skillnaden på "guldpriset" kontra (det riktiga) priset på guld. "Guldpriset" utgörs av det artificiella priset på en pappersmarknaden medan "priset på guld" är det pris man får betala för fysiskt. Än så länge styr "guldpriset" på pappersmarknaden mycket av det fysiskt priset, men med allt för mycket manipulering av marknaden finns det en risk att det (fysiska) priset på guld kommer att koppla loss från pappersmarknaden. Premium för att få fysiskt guld skulle då öka kraftigt.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 815,68 kr 0.00%
Silver 9,38 kr 0.00%
Platina 336,06 kr 0.00%
Palladium 334,94 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-05-02 00:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten