Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Indiens centralbank RBI höjer räntan

Det rapporteras att Indiens centralbank, RBI, mot alla analytikers förmodan har höjt räntan med 0,25% upp till 7,50% och alltså inte lämnat den oförändrad eller sänkt den. Indiens aptit för fysiskt guld, främst i form av smycken, är fortsatt mycket hög. Förra året importerades ca. 950 ton. Indien har under senare tid försökt minska importen av guld i ett försök att skydda sin egen valuta. Indierna ser sitt guld som en statussymbol såväl som ett sparande och skydd mot inflation.

Indiens centralbank motiverar sin räntehöjning med att man måste får bukt med inflationen samt att öka sparandet, som anses vara på för låga nivåer. 

På Bloomberg hade 36 tillfrågade analytiker sagt att de förväntade sig en räntesänkning. Att så kallade ekonomiska experter har fel är knappast någon överraskning. Dock kunde man tänka sig att kanske 90 - 95% hade fel, men i det här fallet hade alltså 100% fel.

Man kan också ifrågasätta Indiska centrabanken RBI:s bedömning att sparandet är för lågt. Vad är ett sparande? Kan sparande bara ske i fiat-valuta eller kan det kanske ske genom att äga mark, skog olja eller varför inte guld och silver?

Indierna ser nämligen inte sina guldinköp som en utgift utan som ett slags sparande. Som pengar. Om man däremot ser guld som vilken vara som helst (vilket till exempel Ben Bernanke gör) ser det förstås ut som att Indierna "slösar" en enorm procentandel av sin inkomst på "meningslösa saker" som guldsmycken, mynt- och guldtackor. 

Man brukar dela upp guldkonsumtionen i 3 olika kategorier: Investering, teknik och smycken. Jag menar dock på att det kan vara svårt att särskilja smyckesguld och investeringsguld. Indierna ser sina inköp av smyckesguld som en statussymbol lika mycket som en investering. 

Mer om detta finns att läsa i ett tidigare inlägg om Indien och deras guld.
 
Citat:
 
"Det kan ofta vara svårt att dela in guldet i olika investeringskategorier.
I exempelvis Indien, där guldet har en särdeles stark social status, ärvs ofta guldsmycken från generation till generation. De bärs med stolthet, ofta av kvinnan i familjen, och att skiljas från dem anses otänkbart. Icke desto mindre utgör guldsmyckena en ekonomisk trygghet för familjen. De är alltså lika mycket en investering och värdebevarare som de är en prydnad och statussymbol. Man kan därför hävda att mycket av den procentandel som utgörs av smyckesguld även är en form av investeringsguld. Kina och Indien stod tillsammans för 55% av den totala efterfrågan på guld under 2011. Dessa länder har även bland det högsta sparandet i världen, vilket utgör ungefär 30% av inkomsterna. En stor del av detta sparande investeras i guld..."
 
Oavsett synen på sparande så är retoriken en helt annan i Indien jämfört med västländer som till exempel Sverige eller USA. Här premieras oftast hög skuldsättning och konsumtion på kredit framför sparande i både fiat och guld.
 
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,55 kr 0.00%
Silver 10,06 kr 0.00%
Platina 327,92 kr 0.00%
Palladium 360,81 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-04-20 04:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten