Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Guldet från avgrunden

Sydafrika är en av världens största och mest kända guldproducenter. Den Sydafrikanska Krugeranden är kanske världens mest kända guldmynt och ett väldigt populärt investeringsmynt.

Sydafrikanerna har även en av världens mest effektiva guldgruvor, nämligen TauTona-gruvan. Denna gruva är hemvist till en av världens djupaste gruvgångar. Gruvgångarna sprider sig som bläckfiskarmar, eller rötter på ett träd, ut från huvudschaktet som når 3900 meter ner under markytan. Hissen som kan ta upp till 40 gruvarbetare rör sig ner i gruvan med en hastighet av ca. 16 m/s, eller nästan 60 km/h. Bergsytan på 3900 meters djup når temperaturer på upp till 60 °C och lufttemperaturen ligger på 55 °C. Dessa temperaturer är naturligtvis omöjliga att jobba i och därför krävs enorma fläktrum och kylanläggningar, som blåser in och ut luft ur gruvan. På grund av de kilometervis av jord, sten och grus som vilar ovanpå gruvgångarnas tak är trycket på ytan av bergsgångarna enormt högt. Varje kvadratmeter av berg i de utsprängda gångarna utsätts för ett tryck på 9700 ton. Gruvans gångar löper en total sträcka av 800 km.

Följande dokumentär av National Geographics från 2005 berättar om gruvans historia, dess dagliga operation och de 5600 medarbetarnas kamp mot jordens inre och den seismiska aktiviteten.


Vi har tidigare skrivit om en möjlig peak i världens silverproduktion. Fallande avkastning och ROEI  (Return On Energy Invested) är något som många gruvor är drabbade av. TauTona är inget udantag.

Nedan visas en lista som visar året, antal producerade ounce, mängd guld per ton av bruten malm samt kostnad per ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som vi kan se har alltså malmhalten fallit från 12.09 g/t år 2003 till 7.55 g/t år 2011 samtidigt som produktionen minskat från 646 000 ounce ner till 244 000 ounce. 

En fallande avkastning per ton gruvmalm i takt med en allt större efterfrågan på fysiskt guld bör förr eller senare innebära ett högre pris.

För mer information om guldutvinning rekommenderar jag denna utmärkta artikel om Peak Gold: G&S: Del 69 Peak Gold – därför ökar inte utvinningen

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 429,97 kr 0.00%
Silver 4,89 kr 0.00%
Platina 255,21 kr 0.00%
Palladium 454,92 kr 0.00%
Uppdaterat: 2019-07-21 04:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten