Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Ogiltiga sedlar som nödmynt?

Har du ett stort innehav av centralbankens papperssedlar? Sannolikt har du det kanske inte, då kontantavändningen i dagens Sverige är minimal. Om man ändå har ett stort innehav bör man se över det innan årsskiftet. Riksbanken kommer då nämligen att förklara vissa sedlar värdelösa. Efter årsskiftet 2013/2014 kommer mer än hälften av alla tusenlappar och en sjättedel av alla femtiolappar inte längre kunna användas vid betalning. De två sedlar som blir ogiltiga är femtiolappen från år 1996 och tusenlappen från år 1999. Dessa sedlar saknar det silvriga foliebandet. Det handlar om 13 miljoner tusenlappar och 4 miljoner femtiolappar som kommer att bli ogiltiga vid betalning. Totala värdet uppskattas till ca. 13.2 miljarder.Det är intressant att betänka skillnaden på statens papperskontanter kontra guld och silver. De flesta av Liberty Silver's läsare vet skillnaden. Guld och silver har ett inneboende bruksvärde och årtusende av historia som smycken och pengar. Papperssedlar  var ursprungligen uppbackade av guld och silver, men är numera endast uppbackade av förtroendet för centralbanken och förtroende för att de kommer accepteras som betalning för de flesta varor och tjänster. 

Riskbanken uppmanar folk att antingen spendera sina snart ogiltiga femtio- och tusenlappar, eller lösa in dem på en bank som sedan löser in dem hos Riksbanken. En anledning till att man genomför denna åtgärd är att det kommer en helt ny serie sedlar och mynt år 2015.

Men vad är det egentligen som säger att papperssedlarna inte skulle kunna fortsätta att fungera som ett transaktionsmedel? Potentiellt sett skulle de kunna göra det. En undersökning gjord av Visa Europe visar att folk efter en semester utomlands ofta har med sig sedlar hem, i snitt till ett värde av £28.19 eller 280 kr. Förmodligen har folk även massiva mängder av ogiltiga sedlar liggandes hemma i byrålådan. Kanske från valutor som inte längre existerar, så som pesetas, franc eller d-mark. Om staten i samarbete med bankerna skulle bestämma sig för att till sist fasa ut kontanterna och ersätta dem helt med bankernas egna kreditpengar (som endast är elektroniska skuldsedlar denominerade i svenska kronor och inte svenska kronor i sig) skulle det alltså fortfarande finnas kontanta papperssedlar liggandes ute i stugor och lägenheter i hela Sverige och även Europa .

Vi vet att betalningssystemet idag är sårbart och att det vid tillfällen har havererat. Vi sådana tillfällen behövs någon form av kontanta medel. Vi skrev i den senaste artikeln om att checkar vid mer än ett tillfälle i historien har använts som kontanter. Tidigare giltiga sedlar skulle i likhet med checkarna potentiellt sett kunna börja cirkulera på nytt för att ersätta bankernas kreditpengar vid ett fallerat betalsystem. 

Guld och silver skulle naturligtvis även de kunna finna sin roll som pengar, i synnerhet för lite större transaktioner.

Ett tänkbart scenario är även att gamla svenska cirkulerade silvermynt skulle kunna funka som nödmynt. Dessa 40%-iga cirkulerade silvermynt i form av enkronor med Gustaf VI Adolf på myntets framsida skulle kunna uppfylla denna roll. De är med sitt höga kopparinnehåll mycket slittåliga och lämpar sig därmed utmärkt för cirkulation.          

Framtidens melodi kommer förmodligen vara en värdefast och decentraliserad valuta som inte helt godtyckligt kan devalveras eller förklaras ogiltig av någon central makt.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,28 kr 1.41%
Silver 7,67 kr 1.38%
Platina 294,06 kr 0.15%
Palladium 320,21 kr 1.51%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:25 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten