Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Betalkort för barn?

Att lära sig att handskas med pengar är inte lätt. Pengar är för barn något abstrakt - en sak som de har svårt att tillskriva något egentligt värde. Varför är den här papperslappen mer värdefull än den andra? Att förstå att en stor bil är mer värdefull än en liten bil är inte så svårt. Men att förstå att en 50-kronorssedel är mer värd än en 20-kronorssedel kan vara svårare. Idag är pengar - de ettor och nollor som utgör över 90% av penningmängden och som kallas bankkrediter - än mer abstrakta än våra statligt utgivna mynt och sedlar. Läs gärna mer om detta i den senaste publicerade artikeln på Kunskapscentralen.

Trots papperssedlarnas abstraktion så lärde man sig som barn att till slut handskas med pengar. Man lärde sig att en 50-kronorssedel var mer värd en 20-kronorssedel, eftersom att ens föräldrar sa att det var så. Man lärde sig även detta genom praktisk erfarenhet då man entrade godisbutiken med sin nyförvärvade veckopeng. Nu anser dock bankerna att abstraktionen inte är tillräckligt stor. Den behöver bli större genom att skola folk, redan från barnsben, att inte använda statens papperspengar utan istället bankernas luftkrediter genom att helt enkelt låta barn förfoga över ett betalkort.

Det är givetvis upp till föräldrarna att välja på vilket vis barnen förfogar över pengar och hur de lär sig dess värde. Jag tror dock att det är betydligt lättare för barn att lära sig fiat-pengarnas abstrakta värde när de är i form av en fysisk papperslapp än när de existerar i form av en bankkredit på ett kort. Ett kort som varken ändrar storlek, tyngd, färg eller form, oavsett värdet som finns på kortet.

Förutom att låta barnen se och röra de pengar som vi använder i vardagen så kan det vara lämpligt att låta dem vidröra, inneha och känna på riktiga pengar - guld och silver.

 

Vill man anskaffa ädemetall till sina barn så kan ett lämpligt format vara cirkulerade svenska silvermynt som är legalt betalmedel. Då kan man diskutera paradoxen mellan att mynten har ett präglat värde på ytan, som är abstrakt och som bestäms av staten, medan det inneboende nyttovärdet i metallen som finns i myntet är högre än vad präglingen på myntet anger.

Hur kan det vara så?

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,80 kr 1.49%
Silver 7,68 kr 1.48%
Platina 294,39 kr 0.26%
Palladium 319,04 kr 1.14%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten