Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < SVD - Kontanter fasas ut hos bankerna
SVD - Kontanter fasas ut hos bankerna
2012-12-24 09:11 # 1
Guldkrona
Här är en artikel som analyserar hur mycket kontater det finns idag ute i samhället samtidigt som man argumenterar för denna utveckling som sker med minskningen av kontanhantering.

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/kontanter-fasas-ut-hos-bankerna_7775408.svd


Argument:
Citat:
- Vår uppgift är att få folk att förstå vitsen med kort, kort är ju säkrare än kontanter. Jag skulle säga att i nästan alla fall lyckas vi.


Motargument: Kort är inte säkrare än kontanter då bankerna som försedde med dessa kort var nära en storartad kollaps 2008, om bankerna själva är osäkra, hur kan man skapa säkra bankkort?

Argument
Citat:
- Vi själva släpper ut 700 ton koldioxid genom kontanttransporter. Det kostar samhället 11 miljarder per år. Och kontanter bidrar till rån överallt.


Motargument: Om det är ni själva som släpper ut 700ton koldioxid samtidigt som ni bekostar 11miljarder kronor per år borde ni inte åtalas för detta och betala tillbaka pengarna till folket över den skadan ni orsakat och fråntas all privilegium ni har med att hantera fiatpengar? Nästa gång en rånare kommer till en person och frågar efter pengar i plånboken och offret inte har pengarna så kommer man tvinga offret att gå till bankomaten och ta ut alla sina pengar, vilket kommer leda till en ökning av stöld i penningsmängd jämfört med om de tar 100-200kr ur plånboken. Förövrigt var det inte ni som rånade oss på 11miljarder per år i form av koldioxidutsläpp genom kontanttransporter?

Argument: Det ska vara tryggt att hantera med kort.

Motargument: Det är verkligen tryggt att vi vet att ni tillsammans med riksbanken har ett inflationsmål på 2% som leder till att pengarna i banken blir minst 2% mindre värda varje år. Inte ens rånare ute på gatan har det privilegium att råna pengar lagligt och det regelbundet.
Senast ändrad av Guldkrona; 2012-12-24 09:43
2012-12-25 22:15 # 2
billion
Det ser ut som man skall byta till handelsbanken?!
2012-12-26 01:19 # 3
Orgott
jag funderar på att byta till Ekobanken (samtidigt som jag har handelsbanken kvar för de tjänster ekobanken ej erbjuder)
1. de sysslar med allt sånt som jag tror på (ekologi, hållbarhet, socialt utvecklande projekt)
2. i en eventuell bank-kris går de bättre när andra banker går sämre
Senast ändrad av Orgott; 2012-12-26 01:21
2012-12-26 03:56 # 4
Flavian
http://www.youtube.com/watch?v=-le-KZ4AAHY
2012-12-28 17:50 # 5
beegee
Bankerna tjänar miljarder spec på kreditkorten men det säger de inget om.
2012-12-28 23:41 # 6
billion
Citat:
Ursprungligen postat av beegee
Bankerna tjänar miljarder spec på kreditkorten men det säger de inget om.


En artikel som berör detta:

http://blog.svd.se/neurathsbors/2012/12/28/bankers-miljardskal-till-slopade-kontanter/
2012-12-29 16:14 # 7
LPB
Tre argument för att bankerna vill väck från kontanter, krediter, flera krediter och ännu flera nya krediter!
Tänk dig vilken mumma för banken att ingen kan göra en bankrun!

Vi har odugliga politiker och grymt giriga banker, dålig kombination!!
2012-12-30 20:15 # 8
Flavian
I naagon mening kan man haevda att den som koeper guld och betalar med sitt bankkort visar banksystemet fingret.

Hans eller hennes koepkraft manifesterad i guldets underbara gestalt aer ju utanfoer bankssystemet.

Jag skulle inte bli foervaanad om myndigheterna kommer att dra ned valoeren paa den stoersta sedeln ordentligt i syfte att underblaasa trenden mot betalningar utan sedlar och vaexelmynt.

Jag tror ocksaa att det verkliga syftet med att infoera nya sedlar och vaexelmynt aer att den kraangliga omstaellningen skall medfoera att de sista anhaengarna av betalning med sedlar och vaexelmynt ger upp.

Dessutom hade riksbanken tidigare 23 utlaemningsstaellen av sedlar och vaexelmynt, men numera aer det bara tvaa kvar. Antalet skall nu dessutom minskas ned till ett enda i naerheten av Arlanda flygplats. Detta medfoer att bankerna har stora transportkostnader foer att foerse de delar av Sverige med sedlar och vaexelmynt, vilka aer belaegna laangt fraan Arlanda flygplats.

Under de naermsta aaren kommer daerfoer bankerna med stor saekerhet att goera allt de kan foer att faa folk att anvaenda kort istaellet foer sedlar och vaexelmynt.

Intressant i sammanhanget aer att handelsbanken gaar emot trenden och till och med aaterinfoer hantering av sedlar och mynt paa vissa kontor daer detta under en tid har saknats. Troligen aer detta dock ocksaa ett led i en sammansvaerjning mellan riksbanken, politikerna och affaersbankerna i syfte att befraemja anvaendningen av kort.

Laat mig foerklara varfoer. Av juridiska skael aer en fordringsaegare beraettigad till betalning i lagligt betalningsmedel. Som en spegelbild av detta foerhaaalllande aer en gaeldenaer skyldig att foerse sina borgenaerer med lagligt betalningsmedel. Bankerna aer gaeldenaerer i foerhaallande till dem som har konton hos bankerna. Bankerna aer alltsaa i princip skyldiga att foerse dem som har konton hos dem med sedlar och vaexelmynt.

Denna skyldighet kan dock till viss del avtalas bort. En bank kan exempelvis foerklara foer sina kunder att den som oenskar ta ut sedlar och vaexelmynt fortsaettningsvis faar oeppna konto hos en annan bank som ocksaa fortsaettningsvis kommer att hantera sedlar och vaexelmynt. I hanedelse av att kunden verkligen vill goera ett uttag av lagligt betalningsmedel hos en bank som inte hanterar saadana gammalmodigheter faar den kunden vara saa god att oeppna konto hos en saa kallad gammalmodig bank. Sedan kommer den paastaatt moderna banken att oeverfoera den kundens medel till den gammalmodiga banken. Daer faar kunden goera uttag i pengar som gaar att ta paa.

Problemet aer alltsaa att inte ALLA banker kan sluta hantera sedlar och vaexelmynt. EN bank maaste leva kvar i den gamla vaerlden saa att det finns en moejlighet att goera uttag i pengar som gaar att ta paa. Sedan kommer de gammalmodiga bankkunderna att haenvisas till att oeppna konto hos Handelsbanken daer de kan goera uttag.

Nu kommer vi emellertid till det riktigt kluriga i sammanhanget.

Riskerar bankerna utom Handelsbanken verkligen att foerlora en massa kunder till Handelsbanken? Njae, bankerna samarbetar redan angaaende bankomatsystemet. Aer man kund hos Handelsbanken kan man goera uttag i SE-bankens bankomater och vice versa. Alla banker delat i detta samarbete.

Grejen aer, tror jag, att bankerna planerar att inte foernya bankomaterna i takt med att dessa slits ut. Taenkbart aer ocksaa att det kommer att bli noedvaendigt att byta ut bankomaterna naer de nya sedlarna kommer. Vid den tidpunkten kommer emellertid alla banker utom Handelsbanken redan att ha upphoert med att hantera sedlar och vaexelmynt i sina kontor och Handelsbankens kunder liksom alla oevriga bankers kunder kommer att goera praktiskt taget alla kontantuttag i bankomater.

Naer sedlar och vaexelmynt byts ut kommer bankerna troligen att saega att det blir foer dyrt att byta ut alla bankomater, vilket de kommer paastaa vara noedvaendigt foer att kunna hantera de nya sedlarna. Vid den tidpunkten kommer alla banker troligen ha saadana avtal med sina kunder att de i haendelse av att de vill ta ut sedlar och vaexelmynt maaste oeppna konto hos Handelsbanken foer att vara helt saekra paa att kunna goera saadana uttag.

Men eftersom praktiskt taget alla uttag av sedlar goers i bankomater som troligen inte kommer att finnas naagra i framtiden saa aer ett saadant knappast naagon stoerre konkurrensfoerdel foer Handelsbanken.

Izettle passar perfekt in i stundande tider. Med hjaelp av Izettle kan man bedriva torghandel, betala hantverkare och verkstaella vilka betalningar som helst utan sedlar och vaexelmynt. Vem aer intresserad av att kunna ta ut sedlar hos en bank som inte har naagra bankomater?

Dessutom kommer det efter det att bankomaterna har foersvunnit inte att finnas naagot intresse hos handeln foer de kunder som envisas med att betala med sedlar och vaexelmynt. Vissa butiker har redan slutat ta emot sedlar och vaexelmynt och en handlare som inte tar emot sedlar och vaexelmynt sade att naer 90% av omsaettningen genereras av kunder som betalar med kort aer det ingen mening med att oeverhuvudtaget hantera sedlar och vaexelmynt.

Saa den skenbara konkurrensfoerdel som bankerna utom Handelsbanken ger Handelbanken aer av inget verkligt vaerde foer Handelsbanken och det vet Handelsbanken och oevriga banker naturligtvis ocksaa.

Det handlar alltsaa om en sammansvaerjning i syfte att utrota sedlar och mynt.

Jag skulle dessutom tro, vilket jag redan har sagt, att efter det att den nya serien med sedlar och mynt har foersatts i ett i det naermaste teoretiskt omlopp saa kommer man sakta och stilla minska ned den stoersta valoeren till en ren struntsumma i syfte att goera uttag av sedlar och mynt till en i det naermaste teoretisk moejlighet.

Jag personligen tycker inte att detta aer saa illa. Om det knappast cirkulerar sedlar och mynt saa kommer troligen guld att bli aennu mera intressant eftersom att koepa guld med bankkort blir den enda FAKTISKA kvarvarande moejligheten att ha pengar utanfoer bankssystemet.
2012-12-30 22:32 # 9
LPB
Citat:
Ursprungligen postat av Flavian


Jag personligen tycker inte att detta aer saa illa. Om det knappast cirkulerar sedlar och mynt saa kommer troligen guld att bli aennu mera intressant eftersom att koepa guld med bankkort blir den enda FAKTISKA kvarvarande moejligheten att ha pengar utanfoer bankssystemet.


Du har verkligen köpt deras argument!!
2012-12-30 22:36 # 10
Flavian
Ja och hur laett blir det inte att vaexla alla svenska kronor till unallocated gold om det inte finns annat aen kronor och oeren i bankernas datorer. Det enda som behoevs aer ju att man trycker paa raett knapp.

Saa kontanternas doed aer inte slutet foer FRB,men det aer nog slutet paa FRB utan koppling till guldet.
2012-12-31 01:23 # 11
billion
Citat:
Ursprungligen postat av LPB
Tre argument för att bankerna vill väck från kontanter, krediter, flera krediter och ännu flera nya krediter!
Tänk dig vilken mumma för banken att ingen kan göra en bankrun!

Vi har odugliga politiker och grymt giriga banker, dålig kombination!!


Nog är det så alltid!

Tyvärr blir en följdkonsekvens av detta att politiker och banker tillskansar sig en alltför stor makt och kommer självutvalda att börja styra över människors liv, vad de själva anser vara rätt eller fel. Så länge de kan kontrollera en företeelse kommer den anses vara okej men när de förlorar kontrollen kommer de utöva sin makt för att stävja det oönskade beteendet och återfå kontrollen. Detta pågår faktiskt redan. Endast "galningar" som tror på en högre makt kommer att våga sig på att bryta sig ur systemet...räkna mig dit.

Jag tror inte på en jättekonspiration men jag tror att ondskan existerar och styr världen mot avgrunden genom mer eller mindre medvetna själar.

//Domedagsbillion med "ett par" glas vin i kroppen
2012-12-31 01:55 # 12
Flavian
Så länge det går att köpa guld med bankkortet så är det inget problem alls att införskaffa pengar som befinner sig utanför banksystemet.

Så även om vartenda bankkontor i konungariket Sverige blir "kontantlöst" och den enda möjligheten till uttag kommer att vara en bankomat i Sveg så spelar detta ingen större roll så länge säljarna av guld godtar dessa kort. Så länge papperspengar eller elektroniska signaler godtas som betalning för guld, så länge är de i någon mening pengar.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt