Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Ge hit din macka!
Ge hit din macka!
2013-11-14 10:00 # 1
billion
Är det okej att stjäla med hjälp av staten? Lysande och enkel argumentation av Dinesh D'Souza. Gjorde mig riktigt glad. Se hela!

2013-11-14 14:43 # 2
Snaken
Tack før delningen! Fin och træffande underhållning på lunchen :D Jag blir rånad på ca 40% av min månadsinkomst av norska staten. Om jag producerar mera genom att jobba øvertid rånar de mig på annu mer. Om jag skulle anmala rånen till polisen skulle de skratta åt mig. Staten får alltså råna mig helt lagligt, omførdela frukten av mitt arbete till klagande, gnælliga slashasar med ett sugrør rætt ner i statskassan om de så ønskar. Surt men vad gør man :P
2013-11-15 09:40 # 3
MoonMan
Obama care handlar inte bara om att finansiera en allmän sjukförsäkring. Det handlar också om att försäkringstagare, via sjukhus och försäkringsbolag, inte skall behöva betala för akutsjukvård för oförsäkrade.

Jag tycker det är tråkigt att han inte svarar på frågan om vad man skall göra när personen med mackan inte friviligt vill dela med sig. Enda svaret är att Obama inte är en bättre människa än den snåle mack ägaren. Vad blir din lösning på det Billion? Skall vi låta våra medmänniskor dö för att de inte har en sjukförsäkring?

http://http://media.mtvnservices.com/mgid:cms:video:thedailyshow.com:429692
Senast ändrad av MoonMan; 2013-11-15 09:42
2013-11-15 10:39 # 4
billion
Citat:
Ursprungligen postat av MoonMan
Jag tycker det är tråkigt att han inte svarar på frågan om vad man skall göra när personen med mackan inte friviligt vill dela med sig. Enda svaret är att Obama inte är en bättre människa än den snåle mack ägaren. Vad blir din lösning på det Billion? Skall vi låta våra medmänniskor dö för att de inte har en sjukförsäkring?]


Jag tycker vi skall ta hand om de som behöver det...naturligtvis. Det finns sätt som fungerar bättre, är mer kärleksfulla och mer effektiva än via staten och dess konstanta hot om straff. Exempelvis direkt när du ser någon på gatan, var en människa som bryr dig och gör något. När du har någon i familjen eller nära som är sjuk, bry dig och gör något. Finns det ett behov någonstans och du har möjlighet att hjälpa...gör det. Dinesh föreslår inte att de som har möjlighet att hjälpa till skall sluta dra kärran..han bara påpekar att det blir fler och fler som är ovilliga att dra när man använder ett system som är moraliskt förkastligt och dessutom ser ned på de som drar. Enormt stort ämne och har du inte förstått poängen i videon kan jag nog inte hjälpa dig med det här. Min tid är för begränsad. Dessutom krävs nog år av liv och erfarenheter för en sådan här fråga. De som känner igen sig känner igen sig...och denna gång var det mest därför jag delade den.
2013-11-15 16:21 # 5
gestir
Om skatt inte är något som betalas frivilligt utan något som införskaffas med hot om våld är parallellen till att skatt är rån inte långt borta. Därför måste man fråga sig om det går att rättfärdiga rån så länge de rånade pengarna går till välgörenhet.

Om vi erkänner att rån inte är acceptabelt erkänner vi i samma ögonblick att det finns bättre alternativ. Alternativen är sedermera variabler som förfinas i takt med utvecklingen.

Två relevanta frågor att ställa sig är alltså: Är skatt rån? Kan vi rättfärdiga rån om pengarna går till välgörenhet?
2013-11-15 18:15 # 6
MoonMan
Jag förstår mycket väl att det är frågan om stöld. Enligt mig går dock vissa grundläggande rättigheter före rätten till sin egendom. Det är min åsikt och jag har full förståelse för att man inte delar den.

Jag håller helt med om att det är tråkigt att de som får ta del av stödet inte visar sin tacksamhet, utan snarare visar förakt.

Naturligtvis vore det mycket bättre med ett frivilligt system, där de rika ger till de fattiga. Men anledningen till att de sociala skyddsnäten vi har idag, byggdes upp i början av 1900-talet, var att så inte skedde. Många människor levde under usla förhållanden och fick inte hjälp. Jag har svårt att tro att ett sånt system skulle fungera bättre idag. Många människor skulle säkert hjälpa andra, men långt ifrån alla och hjälpen skulle förmodligen inte räcka till.

Jag har funderat på ett skattesystem som baserar sig på naturresurser i stället för inkomst. Att man definierar resurser som allmänna tillgångar och tar ut en skatt som en typ av arrende eller motsvarande. Exempel på sådana tillgångar kan vara fiske-kvoter eller fall-rätter för vattenkraft.
Ett problem är dock att många naturresurser kräver stora investeringar för att kunna utnyttjas. Exempelvis mineraler i berggrunden, där man måste anlägga stora gruvor, och inte minst hitta mineralerna.
Ett annat problem är att även om slutprodukterna är densamma kan investeringarna vara olika. Ett ton vete är betydligt lättare att odla på en bördig åker i Skåne än en karg jordplätt i Norrland.
Ett sådant system skulle leda till betydligt högre priser på resursintensiva varor. Däremot skulle inkomstskatterna kunna minskas, eller helst avskaffas, utan att behöva göra återkalla på grundläggande rättigheter för medborgarna. Rena tjänster skull proportionellt sett bli mycket billigare.
Det här är bara en idé och inte ett utarbetat förslag och har därför ganska många luckor. Men jag tycker det blir intressantare om man iallafall försöker hitta lösningar.
2013-11-15 21:20 # 7
Mathias
Utan att avse någon i tråden, för jag känner ingen av er, så tycker jag att det är intressant när någon som har upplevt fri mödravård, barnavård, sjukvård, skolgång, barnbidrag, gratis högskoleutbildning med både studiebidrag och förmånligt studielån får ett jobb vars lön, villkor och fackliga rättigheter är ett resultat av hundra års kamp av arbetarrörelsen och som alltid haft trygg visshet om att tillfällig olycka inte kommer att leda till totalt elände, anser att hela ens lycka är ens egen och att tvingas låta andra få detsamma är stöld och rån.

Jag vet inget sammanhang där samarbete i grupp inte varit det absolut mest framgånsrika systemet på lång sikt och för alla inblandade så trots bristerna så anser jag att, likt demokrati, så är ett skattefinansierat samhälle den minst dåliga lösningen. Att detta missbrukas av enskilda eller grupper för att sko sig själva är en annan sak.

Amerikansk sjukvård är ett rörigt område men "rätten till hälsa" hör till de mänskliga rättigheterna som nedtecknades 1952. Att den blivit föremål för ocker och utpressning i ett demokratiskt västland tycker jag absolut motiverar väpnad intervention om man nu skall följa den tveksamma liknelsen i filmen.
Senast ändrad av Mathias; 2013-11-15 21:20
2013-11-15 21:50 # 8
billion
Citat:
Ursprungligen postat av Mathias
Utan att avse någon i tråden, för jag känner ingen av er, så tycker jag att det är intressant när någon som har upplevt fri mödravård, barnavård, sjukvård, skolgång, barnbidrag, gratis högskoleutbildning med både studiebidrag och förmånligt studielån får ett jobb vars lön, villkor och fackliga rättigheter är ett resultat av hundra års kamp av arbetarrörelsen och som alltid haft trygg visshet om att tillfällig olycka inte kommer att leda till totalt elände, anser att hela ens lycka är ens egen och att tvingas låta andra få detsamma är stöld och rån.


Det är just på grund av att jag upplevt det. Jag har valt bort många av dessa förmåner då man också samtidigt tvingas in i en smal verklighet för att ta emot dom. Jag har också kunnat jämföra det med hur det påverkar människor att leva i ett samhälle utan inkomstskatt och utan alla dessa förmåner. Jag har levt i ett sådant land. Av dessa två helt olika upplevelserna vet jag vad jag väljer. Här är det kallt...där var det varmt...här skall Staten fixa det...där hjälpte man varandra istället. Du har rätt i att det här är svårt att diskutera när man inte känner varandra och vad man varit med om. Ett forum är för fyrkantigt och trångt...och riskerar bara att leda till missförstånd och förenklingar. Jag har inget behov av att ödsla mer tid på det här...ville bara göra någon mer glad. Det verkar inte ha blivit så. Jag är nog tyvärr lite uppgiven på det här och många andra områden och funderar på att helt enkelt bara gå ifrån hela ekipaget...
Senast ändrad av billion; 2013-11-15 21:50
2013-11-15 23:29 # 9
Syraks vishet
Hej !
Lite avslaget svar efter förlusten i Portugal !

Är det inte rimligare att tanken bakom förslaget är att den som har många mackor, kan avstå ett bett ....
2013-11-16 13:50 # 10
Mathias
Det intressanta i resonemanget i filmen är kanske det om att om man frivilligt ger någon något så känner denne tacksamhet medan om man är skyldig att ge detsamma så uteblir tacksamheten till förmån för en känsla av rättighet.
Bristen i resonemanget är att det bygger på tanken att det är en som alltid ger och en som alltid får.
Nu är det ju så att det växlar vem som ger och vem som får efter behov och förmåga. Visst borde vi känna tacksamhet när vi tar del av välfärdssamhällets gåvor men det är ju också så att vi själva betalat en stor del av dessa gåvor. Blir jag sjuk ett år och får sjukpenning så är det pengar som jag själv betalat in till hela mitt arbetsliv.Det är inte dina pengar som jag "stjäl". Det är alltså mot mig själv och systemet som tacksamheten skall riktas. Om jag krockar bilen och får ut pengar från försäkringsbolaget så skall jag inte känna en stor tacksamhet för denna givmildhet. Jag har ju betalat premien i alla år väl medveten om att det mesta går till andra slarvputtar som krockar sina bilar. Det är en affärsuppgörelse och ingenting annat.
2013-11-16 17:05 # 11
gestir
Citat:
Ursprungligen postat av Mathias
Utan att avse någon i tråden, för jag känner ingen av er, så tycker jag att det är intressant när någon som har upplevt fri mödravård, barnavård, sjukvård, skolgång, barnbidrag, gratis högskoleutbildning med både studiebidrag och förmånligt studielån får ett jobb vars lön, villkor och fackliga rättigheter är ett resultat av hundra års kamp av arbetarrörelsen och som alltid haft trygg visshet om att tillfällig olycka inte kommer att leda till totalt elände, anser att hela ens lycka är ens egen och att tvingas låta andra få detsamma är stöld och rån.


Det låter som att du under vissa omständigheter är ett fan av skatter, stämmer det?

Jag har inte konstaterat att skatt är rån, bara antytt att det är en fråga var och en borde ta ställning till. Vad säger du Mathias, är skatt rån och kan det i så fall rättfärdigas?
2013-11-16 18:23 # 12
Solidus
En inte (fullt) så optimistisk artikel om hur det går åt h-e over there

http://pro.stansberryresearch.com/1310PSIEANEW/EPSIPB23/
Senast ändrad av Solidus; 2013-11-16 18:24


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt