Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Nytt it-haveri hos Swedbank

Under gårdagskvällen, tisdagen den 10 december, drabbades Swedbank av ett IT-haveri. Det var strax efter 19-tiden som Swedbanks internetbank, mobilbank samt betaltjänsten Swish slutade fungera. 

Förutom detta drabbades uppkopplingen till bankomaterna vilket gjorde att många kunder inte kunde ta ut några kontanter. Totalt ska ca. 50% av korttrafiken ha drabbats. 

Precis som vid de två stora it-haverierna som drabbade Swedbank i våras så rörde det sig även denna gång om ett digitalt underhållsarbete som gick snett. Vid de haverier som inträffade i våras rörde det sig om mjukvaruuppdateringar som gick snett. Under haveriet igår var det några konfigurationsfiler som skulle flyttas vilket Swedbanks stordator tydligen inte gillade.

Stora delar av Swedbanks tjänster var alltså nere mellan kl. 19 - 22 under tisdagskvällen. Det är intressant att man väljer att uppdatera systemen vid denna tid på kvällen då sannolikt majoriteten av alla matvaruinköp och restaurangbesök görs i spannet av de timmar som systemen var nere. 

En läsare hörde redan under gårdagskvällen av sig till Lars Wilderäng, som driver bloggen Cornucopia? och berättade om en skräckupplevelse där läsaren efter en resturangvistelsem med sin familj i London inte kunnat betala sin nota med kort. Ej heller kunde läsaren ta ut kontanter ur en närbelägen uttagsautomat. 

Allt eftersom komplexiteten i dessa gigantiska it-system vuxit utom bankernas egna kontroll, och nu lappas och lagas, kommer liknande haverier förmodligen att bli allt vanligare. Risken är att de även blir längre och mer omfattande än bara några timmar. Som i fallet med Royal Bank of Scotlands haveri som varade i flera dagar.

Vad är det som säger att det kommer att stanna vid betalsystemen eller system för överföringar av pengar? Vad händer om liknande krascher sker i de datasystem som sköter världsomspännande handel med aktier och andra värdepapper?

I sådana lägen kan det vara skönt att ha fysiska likvida tillgångar så som guld och silver

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,59 kr 1.16%
Silver 9,97 kr 0.52%
Platina 332,69 kr 0.38%
Palladium 362,43 kr -0.13%
Uppdaterat: 2024-04-18 20:05 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten