Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Black Friday var egentligen "Red Friday"

För 2 veckor sedan, den 28 November, inträffade Black Friday. Dagen infaller alltid fjärde fredagen i november och är en dag då shoppingtörstiga amerikaner tycker det är värt att slå ner varandra och eventuellt trampa på varandra för att få den där sista billiga iPaden i sin hand. Filmklipp nedan:

Nåja, det går nog inte riktigt till så här. Överallt. Varje år.

En förklaring till namnet sägs vara att runt denna tid går många butiker i USA från rött (förlust) till svart (vinst) i sina räkenskaper. 

Men en annan butik som är öppen sedan många år och som bara tillfälligt har haft stängt är den amerikanska staten. Och här har vi bara röda siffror så långt ögat kan nå. Av en händelse gick dessutom siffrorna från rött till illrött just denna dag, fredagen den 28 november. Den amerikanska statens skuldnivåer passerade nämligen 18 biljoner dollar. För den som har svårt att greppa hur mycket en biljon är (eng. trillion) rekommenderar jag som vanligt del 11 i Chris Martensons the Crash Course som förtjänstfullt förklarar hur mycket denna ofattbara summa egentligen är. 

Det finns förstås ännu inga trovärdiga planer för en lösning på den amerikanska statsskulden. Clinton-administrationen sa att statsskulden skulle vara avbetald till 2015. Istället kommer den vara en bra bit över 18 biljoner och skuldökningen kommer accelerera tills dess att man inte längre har råd att betala räntan på skulden. Det är då den riktiga konkursen kommer - när USA får ställa in betalningarna på sina statsobligationer.

Under Obamas styre har statsskulden för övrigt ökat med 70 procent.

Black Friday, som alltså borde kallats “Red Friday”, kan ses som en chimär för att hålla uppe konsumtionen av konsumentelektronik som köps på kreditkort. Man lånar från Kina för att ha råd att köpa saker som Kina tillverkar. Knappast hållbart.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 502,13 kr 0.00%
Silver 7,47 kr 0.00%
Platina 307,85 kr 0.00%
Palladium 743,27 kr 0.00%
Uppdaterat: 2021-06-12 18:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten