Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Är guld en bra investering? Greenspan: Ja!

Vi påtalade nyligen i en artikel att Greenspan så sakteliga börjat återgå till de gamla ideal han höll på 60-talet, då han bland annat författade artikeln “Gold and Economic Freedom”. I denna artikel klargjorde han tydligt sin åsikt att guld och ekonomisk frihet är oskiljaktigt. Detta är samma Greenspan som på 90-talet klargjorde att centralbanker världen över stod redo att översvämma marknaden med guld, genom att leasa ut sina guldreserver, om priset skulle stiga. 

Men sedan karriären som ordförande i världens i särklass mäktigaste centralbank är över, och Greenspan nu på ålderns höst återigen kan yppa sina rakryggade åsikter, återgår han tryggt till sina gamla ideal om “guld och ekonomisk frihet”. 

Han uttryckte nyligen sina åsikter om guldpriset i följande termer i en artikel publicerad på Foreignaffairs.com:

"gold has special properties that no other currency, with the possible exception of silver, can claim. For more than two millennia, gold has had virtually unquestioned acceptance as payment. It has never required the credit guarantee of a third party. No questions are raised when gold or direct claims to gold are offered in payment of an obligation; it was the only form of payment, for example, that exporters to Germany would accept as World War II was drawing to a close. Today, the acceptance of fiat money -- currency not backed by an asset of intrinsic value -- rests on the credit guarantee of sovereign nations endowed with effective taxing power, a guarantee that in crisis conditions has not always matched the universal acceptability of gold."

För knappt 2 veckor deltog den före detta centralbankschefen i en utfrågning som hölls av Council on Foreign Relations. Gillian Tett, Chefredaktör för Financial Times, ledde utfrågningen inför publik.

Allan Greespan har sedan tidigare varnat för kraftig oro på marknaderna (eng. turmoil). Tett frågar därför Greenspan: “Tycker du att guld just nu är en bra investering givet det du sagt om kommande oro på finansmarknaderna?” 

Greenspan svarar kort och gott: “Ja…” 

Se videon nedan:

Greenspan skräder inte orden när han beskriver det förtjänstfulla med guld: “Guld är en valuta. Det är fortfarande, enligt alla bevis, en förstklassig valuta. Ingen fiatvaluta, inklusive dollarn, kan mäta sig med guld.”

Vidare har Greenspan en rad intressanta kommentarer om guld och guldpriset. Bland annat säger han att guld idag är till hälften en handelsvara (eng. commodity) och till hälften en valuta. När ekonomin blir svagare och andra handelsvaror som t.ex. koppar går ner sjunker den delen av guldpriset som handlas som handelsvara (på terminsmarknaderna = pappersmarknaderna). 

Han säger att guld och även silver har ett slags inneboende värde och ger slutet på andra världskriget som exempel, där t.ex. Tyskland inte kunde handla varor annat än i guld. Detta eftersom deras kreditvärdighet av förklarliga skäl var obefintlig. Det fanns inget förtroende för Tyskland, men guld kräver inte förtroende i motparten eller i någon tredje part. Guld är guld.

Han säger även att centralbankerna numera i text har kommit överens om att guld är en mycket viktig del av ländernas monetära reserver. Frågan är, som Greenspan uttrycker det, varför centralbanker i utvecklade länder väljer att lägga pengar på en tillgång som inte ger någon avkastning och som till och med kostar att förvara och försäkra. Svaret är att så fort det blir osäkert på marknaderna börjar den andra delen av guldpriset -  den som inte är en handelsvara utan istället pengar - att röra sig.

Greenspan sätter delvis huvudet på spiken: Guld är en form av pengar och det är därför centralbanker såväl som kinesiska hemmafruar köper 100-tals ton guld. Men ibland sjunker priserna kraftigt, även på fysiskt guld, då andelen guld som handlas som en handelsvara på terminsmarknaderna (pappersguld) är mångdubbelt större än mängden fysiskt guld tillgängligt för leverans. När det tas leverans av pappersguld till förmån för fysiskt guld minskar efterfrågan på pappersguld till fördel för fysiskt guld, men eftersom prissättningen fortfarande styrs av pappersmarknaderna så sjunker priset fast än att den fysiska efterfrågan ökar.

När guld väl kommer ses som till största delen en monetär tillgång - pengar - och inte en handelsvara kommer fysiskt guld att uppvärderas i termer av alla andra varor. Även pappersvaluta. Pappersguld torde däremot bli värdelöst.

Ben Bernanke erkände att han inte förstod guldpriset och han hintade också om varför - han såg det som en handelsvara och inte för vad det var: Pengar!

Ben Bernanke: "It's an asset..."

?Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,92 kr 1.20%
Silver 9,98 kr 0.63%
Platina 332,93 kr 0.45%
Palladium 362,37 kr -0.15%
Uppdaterat: 2024-04-18 19:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten