Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Silverproducent håller tillbaka produktion i syfte att belysa manipulation på pappersmarknaderna

First Majestic som är en av de producenter som har silver som sin primära metall. Det vill säga att deras gruvoperationer drivs i syfte att producera silver tillskillnad från andra gruvor vars silverproduktion är en biprodukt av andra metaller som t.ex. koppar. Se t.ex. den svenska Aitikgruvan för exempel på gruvor som har koppar som huvudmetall och guld och silver som biprodukter. ?

First Majestic har nu som första primärproducent valt att hålla tillbaka 35% av deras produktion från 3:e kvartalet 2014. Mängden silver motsvarar ungefär 1 miljon oz. Man anser att den senaste tidens prisfall gör att man får alldeles för dåligt betalt för det silver man har producerat och väljer därför att avvakta med försäljningen av dessa 35% för att istället eventuellt sälja dem under 4:e kvartalet 2014. 

Denna silvermängd är för liten för att kunna påverka priset nämnvärt men Keith Neumeyer som är VD för First Majestic Silver Corp säger att syftet med att man inte säljer denna tredjedel är att få upp ögonen för prismanipulationen som han anser sker via pappersmarknaden för silver. Vidare uppmanar han till bildandet av en kartell för fysiskt silver i syfte att motverka manipuleringen på terminsmarknaderna. Han säger i intervjun nedan att han anser att det inte finns någon verklig representation för den fysiska silvermarknaden på pappersmarknaderna. 

“På pappersmarknaderna handlas 1 miljard troy ounce om dagen medan den årliga produktionen ligger på 800 miljoner troy ounce.”

I fredagens ledare presenterade vi även siffror som visar på goda fundamenta för silver samtidigt som investeringsefterfrågan ökar avsevärt:

"Trots att silver är en av de mest användbara metaller som finns och används i allt från supraledare till solpaneler har priset trendat avsevärt nedåt sedan dess toppnoteringar under 2011. Men de fundamentala anledningarna att äga fysiskt silver är bättre än någonsin. 

Under föregående år kunde vi se en ökning i efterfrågan på fysiskt silver med 13%. Mycket av denna ökning drevs av en ökning i efterfrågan på investeringssilver i form av tackor och mynt som ökade 76%. Även produktionen av smycken och finsilver i form av bestick ökade. 

The Silver Institutes årliga rapport för 2013 visade på ett omfattande underskott som var det största sedan 2008. Totala efterfrågan låg på 1081,1 miljoner ounce medan tillgången låg på 978,1 miljoner ounce vilket innebar ett underskott på hela 103.3 miljoner ounce. 

Efterfrågan på de två mest populära investeringsmynten i silver, den Amerikanska Silver Eaglen samt den Kanadensiska Silver Maplen, slog alla tidigare rekord. Under 2013 sålde US Mint mer än 42,5 miljoner Silver Eagles medan Royal Canadian Mint sålde 28.2 miljoner ounce. Det kanadensiska myntverkets försäljningssiffror utgjorde en ökning på 56% jämfört med föregående år.

Årets försäljning av Silver Eagles har fått upp farten och oktober månad är den starkaste oktobermånaden i myntets historia. Detta trots att det är 8 dagar kvar av månaden. Årets totala försäljning ligger nu på strax över 36 miljoner ounce och med över 2 månader kvar av året har US Mint goda chanser att slå nytt rekord i år.

Läs gärna vårt inlägg där vi även presenterar diagram över försäljningen av Gold Eagles under 2014." 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 584,28 kr 0.40%
Silver 6,74 kr 3.40%
Platina 308,77 kr 0.47%
Palladium 734,42 kr 5.15%
Uppdaterat: 2022-08-08 21:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten