Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Ny data visar att det kommer att ta 400 miljoner år att betala av den amerikanska statsskulden

USA:s regering närmar sig en statsskuld på 18 biljoner dollar. En siffra så stor att den nästan är omöjlig att greppa. Chris Martenson gör i ett av avsnitten i sin serie “The Crash Course” ett bra försök där han med olika jämförelser, så som pengar staplade på varandra, eller utlagda jäms med en lång väg, försöker få vårt mänskliga sinne att greppa dess överjordiska, astronomiska tal. 

Att det är svårt att fatta saker som är av astronomiska proportioner var något som den tyska astronomen Friedrich Bessel tog fasta på. Han lyckades nämligen mäta avståndet mellan jorden och en stjärna i ett annat solsystem redan på 1800-talet. Han insåg dock att när han berättade om det enorma avståndet för folk så kunde de inte greppa det. Det betydde ingenting för dem eftersom det var för abstrakt. Det fanns inget i deras vardag som var ens en bråkdel av sträckan. 

Det var då han kom på idén med “ljusåret”. Ett ljusår är en längdenhet i vilken längden motsvarar den sträcka som ljuset hinner färdas i vakuum under ett år. Att utrycka sträckan i ljusår gör det hela lite mindre abstrakt jämfört med att utrycka den i kilometer, som då skulle bli ca 9 461 miljarder km.

Bloggen Sovereign Man har tagit fasta på denna princip och med hjälp av data från USA:s Social Security Administration räknat ut hur lång tid det skulle ta för en amerikansk medborgare med genomsnittlig lön att betala av skuldspektaklet. Med en snittlön i USA på 44 888 dollar skulle det ta 398 miljoner år att jobba av skulden på 17.9 biljoner dollar (eng. trillion). 

Om samtliga amerikanska medborgare - män, kvinnor och barn - dedikerade ett helt års lönearbete åt att betala av på skulden skulle inte skulden vara avbetald. Inte ens i närheten. 

Detta skulle förstås vara detsamma som slaveri (fast utan mat) då hela frukten av deras arbete - deras lön - endast skulle gå till att betala av skulden. Inga pengar över till iPads och bensintörstiga bilar. Inga slagsmål på rean under “Black Friday”.

Att jämföra på detta vis ger oss en bättre indikation på hur massivt det amerikanska skuldberget är och hur ohållbart det är att hela tiden försöka skjuta det på framtiden genom att ständigt slå i skuldtaket och därefter höja det, bara för att snart slå i det igen.

Skulle man förövrigt räkna med de så kallade “unfunded liabilities” inom det amerikanska socialförsäkringssystemet så skulle det ta 2,38 miljarder arbetsår att betala av allt. Men nu börjar vi återigen närma oss summor som inte är fattbara.   

Se nedan Chris Martenson’s försök till att förklara hur mycket en biljon är (eng, trillion).

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 689,41 kr 0.00%
Silver 8,43 kr 0.00%
Platina 333,33 kr 0.00%
Palladium 449,95 kr 0.00%
Uppdaterat: 2023-09-23 13:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten