Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

SvD tar fel på dollar och kronor och DN tror att börsen alltid kommer stiga

SvD Näringsliv publicerade häromdagen en artikel där man hävdar att hela årets uppgång i guldpriset nu raderats ut. Man kan tycka att en svensk tidning som SvD Näringsliv borde skriva för en svensk publik och ange priser i SEK. Det är trots allt den valuta som den som bor och arbetar i landet får sin lön i. Här gör man det uppenbarligen väldigt enkelt för sig när man mer eller mindre rakt av kopierar det som skrivits i en utländsk publication som använder dollar som måttenhet. Även om priset på guld sätts i dollar på de stora råvarubörserna är det för de flesta svenska småsparare som investerar i guld mest intressant att titta på priset i SEK.

Rubriken i SvD lyder “Återhämtningen för guldet utraderad”.  Och visst har guldet gått svagt emot dollarn som har stått sig mycket stark under året. Men för den svenska småspararen som har valt att placera sina svenska kronor i guld har utvecklingen i år varit god - mycket bättre än börsen. De senaste dagarna har svenska såväl som utländska börser fallit avsevärt. Under gårdagen föll OMX med över 2% och idag fortsatte nedgången. Således är hela årets uppgång utraderad och OMXS-index låg vid kl. 11 i förmiddags på - 0.8% efter ett brett fall. 

Den som vid årsskiftet satte sina pengar i en aktiefond som följer index har nu förlorat -0.8% av pengarna. Den som valde att investera sina svenska kronor i guld har ökat sitt värde i med +13,23%. 

Hur påverkas en svensk småsparare av ett börsfall? Enligt DN-ekonomi ligger över hälften av svenskarnas sparande i aktiefonder med ett totalt värde på 1558 miljarder kronor. Det rör sig om både privatsparande, som oftast sker månatligen, samt pensionssparande, som består av den statliga premiepensionen där pengarna investeras i fonder. Även tjänstepensionen inkluderar aktiefonder. 

Pensionen är alltså i allra högsta grad beroende av hur börsen utvecklar sig och politiker och centralbank har därför ett intresse i att hålla uppe börsen med hjälp av lågräntepolitik och penningstimulanser. Och centralbankernas metodik har de senaste åren varit mycket effektiv i att skapa tillgångsinflation vilket synts på börserna och bostadsmarknaderna. Bostäder är ett område där många nu räds en krasch även i Sverige där vi haft skenande bopriser länge. 

Intressant att notera är hur även DN-ekonomi propagerar myten om att börsen alltid går upp i det långa loppet och att om man inte ska gå i pension på 20-30 år så finns det inget att oroa sig över. Detta är helt enkelt inte sant. Efter att börsen förlorade över 50% av sitt värde efter kraschen 1929 återhämtade sig inte kurserna på över 40 år. Detta trots tider av kraftigt ökande ekonomiskt välstånd. 

Vi kan alltså se att börsernas uppgång är en konsekvens av stimulanser i form av penningtryckande samt artificiellt låga räntor. Sanningen är att vi inte behöver bubblor på varken boende- eller aktiemarknaden för att skapa välstånd så att vi kan få råd att gå i pension. Hållbar ekonomisk utveckling skapas genom ett penning- och finanssystem som står på en stabil grund. Guld erbjuder ett sådant fundament.

Återigen, guldpriset har ökat 13,23% i år medan börsen gått minus 0.8%.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 598,53 kr -0.45%
Silver 6,49 kr -2.35%
Platina 293,35 kr -0.54%
Palladium 652,54 kr 1.47%
Uppdaterat: 2022-07-05 17:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten