Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

ECB lämnar räntan på noll och trycker 1000 miljarder EUR på 2 år!

ECB meddelade igår att de valt att lämna räntan oförändrad på rekordlåga 0.05%. Förutom detta sätter de nu in stimulansåtgärder som ska få fart på de ekonomier i euroområdet som har noll eller negativ tillväxt. ?Ett exempel på dessa är Frankrike som förra året hade negativ tillväxt på 0.4% och vars statsskuld nu nått 2000 miljarder EUR. 

I klarspråk handlar det om kvantitativa lättnader, d.v.s. att man med USA som modell trycker mer pengar som sedan ska skickas in i på olika obligationsmarknader, bland annat grekiska och cypriotiska skräpobligationer, för att pressa ner räntorna och få upp inflationen som är den heliga kon. Under 2 år tänker man “trycka” något hissnande 1000 miljarder nya EUR.

Sannolikt leder detta till det som vi har sett i USA och Japan. Pengarna leder till tillgångsinflation i aktier och bostäder. 

Euron som har stärkts mot både kronan och guldet kommer antagligen att avsevärt försvagas igen mot båda. Det kan då se ut som att kronan stärks mot euron men som vanligt är det svårt att mäta värden fiatvalutor emellan och man får kolla hur kronan rör sig gentemot saker som olja och guld för att få en uppfattning om vad den verkligen är värd.

Alla länder tävlar med att få sin valuta så värdelös som möjligt och i valutakriget där man verkar tävla i att nå botten först gäller det för sparare att skydda sig i något värdefast. Det är här ädelmetaller som guld och silver kommer in i bilden.

Den som är investerad i den europeiska aktiemarknaden kan alltså få anledning att hurra ett tag till men det är en ohållbar och skuldbaserad inflationär uppgång som inte är långsiktigt hållbar, precis som vi har sett i Japan och USA. Återigen behöver vi inte mer skuld för att lösa de ekonomiska problemen utan vi behöver sparande, investeringar och långsiktigt hållbar produktion. 

Utan sparande får man förr eller senare slut på saker att konsumera och det finns inget utrymme för investeringar som leder till produktionsförbättringar.

Nedan filmklipp förklarar sparande och investeringar på ett utmärkt sätt.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 584,92 kr 0.51%
Silver 6,75 kr 3.45%
Platina 308,35 kr 0.33%
Palladium 735,44 kr 5.30%
Uppdaterat: 2022-08-08 21:15 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten