Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Falska sedlar och gratis köpkraft

I Italien har man nyligen gjort ett större beslag av förfalskade sedlar. Det rör sig om välgjorda 50-eurosedlar till ett värde av ca. 17 miljoner euro. Fyndet gjordes ?utanför ett köpcenter nära Neapel.

Polisen ska ha sett en man på parkeringen till ett shoppingcenter som frenetiskt flyttade paket från en bil in i sin skåpbil. Polisen fann sedermera 15 lådor fulla med sedlar efter att man rannsakat mannens bil. Totalt ska det har rört sig om ca. 340 000 50-eurosedlar. Detta kan låta mycket men skall ställas i relation till de ca. 16 miljarder eurosedlar som totalt är cirkulation.

Förfalskaren råkar vara landsman med en av kanske världens största förfalskare, nämligen Mario Draghi, chef för Europeiska centralbanken, en bank som varje år skapar mångmiljardbelopp av köpkraft ur tomma intet. Centralbanker tjänar nämligen seigniorage på de papperslappar de trycker upp. 

Förr utgjorde sedlarna som cirkulerade kvitton mot guld i valvet. Även om inte varje enskild sedel var uppbackad av guld var en stor del av dem det och man kunde i många fall, som under den klassiska amerikanska guldstandarden, gå in på banken och direkt lösa in dem mot ett guldmynt. I USAs fall fick man en Double Eagle på 30.09 gram i utbyte mot en 20-dollarsedel. 

Men i dagsläget kan man inte lösa in sina sedlar mot något annat än en ny sedel. På det brittiska sterling pundet står det fortfarande “I promise to pay the bearer on demand the sum of 10 pounds”. Eftersom något annat än ny papperssedel aldrig kan betalas ut ger folket i själva verket centralbanken ett enda stort räntefritt lån.

Faktum är att ECB tjänar stora mängder pengar på seigniorage. Detta i synnerhet på sin 500-eurosedel - en av världens mest värdefulla sedlar och således många brottslingars favoritvaluta. I Spanien kallar man dem skämtsamt “Bin Laden”-sedlar eftersom alla vet att de finns men ingen har sett dem. Mer än hälften av sedlarna sägs vara tagna ur cirkulation och är i praktiken madrasspengar. 

ECB har på senare år fått kritik för 500-eurosedelen då vissa anser att den borde dras in då den bidrar till brottslighet. Men Mario Draghi, aka ”Super Mario” försvarar sedeln med att det är en bra “värdebevarare”. 

Nåja, kanske på kortare sikt men på lite längre sikt vet vi hur det historiskt sett går för alla pappersvalutor. De slutar förr eller senare på noll. 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 689,41 kr 0.00%
Silver 8,43 kr 0.00%
Platina 333,33 kr 0.00%
Palladium 449,95 kr 0.00%
Uppdaterat: 2023-09-23 13:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten