Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

IMF varnar för global bostadsbubbla - Sverige pekas ut som ett av riskländerna

IMF:s Global Housing Watch studerar internationella bostadsmarknader för att kunna spåra konjunkturcykler i ett dussintal utvecklingsländer. Innan finanskrisen 2008 negligerades den roll som privat skuldsättning och bostadsbubblor spelar i att utlösa finanskriser. 

Analytiker oroar sig på nytt att det som utlöste finanskrisen i USA 2008, så som subprime- och så kallade jumbolån, kommer dra in världen i en ny och ännu djupare finanskris. 

Men även Sverige ligger i farozonen för en bostadskrasch som skulle kunna ta ner bostadspriserna med 20% eller mer. Grafen nedan är framtagen av IMF och visar kvoten bostadspris/disponibel hushållsinkomst och dess avvikelse från de historiska medeltalen. Sverige ligger 18% över detta medeltal. 

Som vi kan se är vi knappats värst. Däremot har Sverige en privat skuldsättning som ligger på rekordnivåer med 200% av BNP. Vi har även stora avvikelser om man kollar på kvoten bostadspriser/hyra där vi ligger på 33%.

IMF:s vicechef Min Zhu frågar sig om vi snart kommer få se samma scenario som vi såg 2006-2008. Efter en boom som varade i över ett decennium började priserna på bostäder i USA falla 2006. Andra länders bostadsmarknader mötte strax efter detta samma öde, och vi fick en global finanskris 2008-2009. Två tredjedelar av de 50 senaste systemkriserna inom bankväsendet har föregåtts av kraftiga boprisrallyn.

Sveriges bostadsprisindex ökade under 2013 med 3% och följer alltså exakt det globala indexet. Men vissa länder avviker kraftigt. I Filippinerna ökade priserna med hela 10% medan de i Indien föll med 9%.

Bostadspriser som ökat kraftigt över de historiska medeltalen parat med hushållens ohållbara skuldnivåer talar alltså för att vi har en bostadsbubbla, inte bara i Sverige utan även globalt. 

Frågan är vad konsekvenserna blir när en världsomfattande bostadsbubbla briserar. De som har ett högt belånat boende kommer få problem medan den som äger sin bostad skuldfritt har en tillgång som alltid kommer vara värdefull - nämligen tak över huvudet. Skuldfria tillgångar med ett inneboende bruksvärde kommer att stå sig väl när de globala skuldbubblorna spricker. Ädelmetaller som guld och silver är ett exempel på en sådan tillgång som dessutom har en mångtusenårig historia som smycken, värdebevarare och pengar.

Skillnaden mellan ädelmetaller och t.ex. ett hus, eller en skog, är att ädelmetaller förvarar stora värden på små ytor, är lätta att förvara, förflytta och dela på. Dessutom är ädelmetaller kraftigt undervärderade och kan knappast sägas befinna sig i en bubbla i jämförelse med den enorma bubbla som både bostadsmarknaden, aktiemarknaden och obligationsmarknaden befinner sig i.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,62 kr 1.46%
Silver 7,68 kr 1.57%
Platina 293,77 kr 0.05%
Palladium 316,75 kr 0.42%
Uppdaterat: 2024-03-01 19:15 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten