Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Makroanalytiker på Swedbank: Konsumenter är vinnare under deflation!

Swedbanks makroanalytiker Knut Hallberg gjorde under april månad ett intressant uttalande i P1:s ”Godmorgon världen!”. Han menar på att deflationsskräcken är överdriven och att många felaktigt tänker på 30-talets djupa depression, med massarbetslöshet och soppkök, när de hör ordet deflation. ?

Alla har vi lärt oss att inflation inte är bra eftersom det innebär att pengarna tappar sitt värde. Likaväl har många blivit itutade att deflation är dåligt. Varför? Jo, om våra pengars köpkraft hela tiden ökar kommer vi ständigt att skjuta upp vår konsumtion till framtiden, sägs det. Efter en kort verklighetsanalys inser dock de flesta att detta är en sanning med kraftig modifikation. Medan det förvisso stämmer att en del konsumtion skulle skjutas på framtiden skulle naturligtivs inte all konsumtion skjutas på framtiden. Vi måste dagligen äta, klä oss, transportera oss, ta hand om vår hygien, o.s.v. Denna typ av konsumtion kan inte skjutas på framtiden.

Däremot kanske många skulle skjuta upp en del annan konsumtion på framtiden. Kanske behöver jag inte en ny TV just nu? Kanske håller min bil i något år till? Sparande och återhållsamhet skulle gynnas istället för konsumtion och vidlyftighet. Sparande är en förutsättning för investeringar i produktion. Kapital kommer från sparande, inte från skuld. 

Hallberg tycker att det är viktigt att tänka lite ”nytt” och ”annorlunda” kring det här med deflation och tycker att man kan tala om positiv deflation. Konsumenterna är enligt Hallberg de stora vinnarna eftersom de får billigare varor och tjänster, och mer pengar över i plånboken. Hallberg pekar på den teknologiska utvecklingen och effektivare handel som viktig i sammanhanget. 

Just den tekniska utveckligen, i synnerhet inom elektronikindustrin, är ett av de tydligaste exemplen på att deflation inte gör att folk skjuter upp all sin konsumtion i evighet. Datorer är idag billigare än någonsin samtidigt som de har mångdubblats i prestanda. Trots detta är det ingen som skjuter upp sitt köp på obestämd framtid, eftersom man behöver sin dator idag och inte imorgon.

Det är nog få som grämer sig över att de köpte en dator för 15 000 SEK i slutet av 90-talet när de kunde fått en med mångdubbelt högre prestanda 15 år senare för bara en tredjedel av priset.

Deflation är alltså i de flesta fall inget farligt utan något positivt. Och det handlar egentligen inte om att tänka nytt och annorlunda. Världen har upplevt långa perioder av deflation eller åtminstone nollinflation, vilket vi skrev om i onsdagens ledare. Mellan 1665 och 1776 var inflationen mer eller mindre obefintlig, då guld och silver användes som pengar.

Men deflationsskräck råder på många håll i världen och centralbankerna gör allt för att avstyra en eventuell deflation. ECB vill att bankerna skall låna ut mer och har därför infört negativ inlåningsränta på centralbanken. Samtidigt är räntorna på kunders sparkonton mycket låga vilket uppmuntrar till spekulation på aktie- och bostadsmarknaden. Men mer konsumtion är knappast vad vi behöver. Om alla bara skulle konsumera utan att producera skulle det innebära att varorna i ekonomin tog slut. Sparande behövs för att kunna investera i produktion. Ett sparande innebär helt enkelt att man avstår från konsumtion idag till förmån för framtida konsumtion. Detta ger kapital till att investera i förbättrad produktivitet och effektivitetsökningar som kan höja levnadsstandarden och ge oss möjlighet att konsumera fler produkter, alternativt vara lediga mer.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 688,95 kr 1.07%
Silver 7,65 kr 1.19%
Platina 294,66 kr 0.35%
Palladium 317,66 kr 0.71%
Uppdaterat: 2024-03-01 17:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten