Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

37 banker blev 4 på bara två årtionden

Om du undrar hur en del banker kunde bli ”too big to fail” är det bara att kolla på nedanstående graf som förklarar det mesta. Som man kan se började 90-talet med 37 banker i USA. Under de kommande 10-15 åren blev dessa, genom en rad sammanslagningar, i praktiken till endast 4 storbanker.

Dessa 4 storbankers balansräkningar växte sedan till att omfatta många gånger USA:s totala BNP, då finansekonomin under 90- och 00-talet antog proportioner i förhållande till realkonomin som aldrig tidigare skådats i mänsklighetens historia.

Bankerna tog enorma risker när de spelade med spararnas pengar och de befann sig även ofta på båda sidor av en affär. T.ex. sålde många banker säkerheter till sina kunder som var uppbackade av riskfyllda bolån som t.ex. sub-prime. Bankerna visste dock att dessa säkerheter var mycket riskfyllda eftersom lånen som backade upp säkerheterna uppbars av kunder som inte hade tillräcklig betalningsförmåga. Bankerna satsade själva, genom så kallade Credit Default Swaps, på att dessa säkerheter skulle bli värdelösa.

När finanssystemet nära på kollapsade under hösten 2008 ansågs bankernas balansomslutning vara så pass enorm att den skulle dra med sig hela ekonomin i ett svart hål och orsaka kaos. Därför tvingades kongressen rädda dem genom att gå in med 700 miljarder dollar av skattebetalarnas pengar.

Av denna anledning har bankerna varit immuna mot konsekvenserna i världsekonomin. Istället för att drabbas har de kunnat tillskansa sig mer vinster.

När man tillåter oheliga allianser mellan kapital och stat, även kallad ”Moral Hazard”, får man tyvärr dessa konsekvenser. 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,52 kr 1.45%
Silver 7,67 kr 1.46%
Platina 294,29 kr 0.22%
Palladium 318,82 kr 1.07%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten