Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Apple öppnar upp för bitcoin-appar

Mobiljätten Apple är känd för att med hjärnhand styra vad för typ av appar som får och inte får laddas ned från deras App Store och köras på deras mobilplattform IOS. 

Något som fått stryka på foten är appar som tillhandahåller möjligheten att betala med bitcoin. Detta har lett till att de som valt att ha en iPhone haft svårt att betala med bitcoin via deras mobiltelefon. En paragraf i Apples tämligen omfattande användaravtal (sektion 22.1 för att vara exakt) stipulerar nämligen att appar som finns på App Store måste följa alla juridiska krav överallt där apparna görs tillgängliga. 

De flesta regeringar erkänner inte bitcoin som en riktig valuta och detta faktum kan Apple gömma sig bakom och helt enkel ta bort appar som faciliterar bitcoin-transaktioner.

Detta har lett till att många bitcoin-appar utan någon vidare förklaring har tagits bort från Apples App Store. Några som blivit utkastade är Coinbase och BitPak. Den sista kvarvarande appen på App Store var Blockchain. Den var den i särklass mest populära bitcoin-appen med en förhållandevis stor användarbas med över 120 000 nedladdningar. Men även denna blev utsparkad från App Store i början av februari 2014, vilket alltså innebär att det inte finns några bra alternativ app-mässigt för den som vill betala med bitcoin via sin iPhone. Det enda sättet är att använda webbläsaren på mobilen i kombination med en online-wallet.

Många inbitna bitcoin-entusiaster blev rasande på Apple när Blockchain avlägsnades och de visade sitt missnöje på Youtube på ett antal kreativa sätt, bland annat genom att skjuta sönder sin iPhone med ett gevär.

Men en ljusning på Apple/bitcoin horisonten verkar dock synas i och med att Apple nyligen uppdaterade sitt användaravtal. I det nya avtalet stipulerar paragraf 11.7 följande

“Apps may facilitate transmission of approved virtual currencies provided that they do so in compliance with all state and federal laws for the territories in which the app functions.”  

Många i bitcoin-sfären tolkade detta som att Apple nu kommer öppna upp för nedladdning av appar som har wallet-funktionalitet, vilket förstås skulle vara ett stort lyft för bitcoins ekosystem. Exakt vad som händer återstår dock att se. Apple verkar ha tolkningsförträde på anvandaravtalet gentemot de små aktörer som bitcoin-apparna utgör. När Apple sparkade ut t.ex. Blockchain gav de ingen specifik förklaring annat än att appen bröt mot Apples användaravtal.

Marknaden regerade i alla fall positivt på nyheten om det uppdaterade användaravtalet och BTC har ökat i värde med runt 100 USD de senaste 5 dagarna och ligger nu på runt 670 USD/BTC.

Vi ser alltså fortfarande att bitcoin är en ganska riskfylld investering, med stora möjligheter på uppsidan men även kraftiga risker på nedsidan. Om Apple öppnar upp för att bli mer vänligt sinnade gentemot alternativa valutor som bitcoin kan det dock innebära att det totala marknadsvärdet ökar vilket torde bidra till mindre volatilitet i det långa loppet.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,72 kr 1.48%
Silver 7,68 kr 1.49%
Platina 294,41 kr 0.27%
Palladium 318,53 kr 0.98%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:15 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten