Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Bitcoin utmanar remitteringsindustrin

De flesta av oss har säkert sett diverse kiosker i olika samhällen och städer som erbjuder tjänster för överföring av pengar till en rad olika länder. Några av de mest kända är förmodligen Western Union och Moneygram, men det finns även andra. 

Dessa företag tjänar stora pengar på så kallad remittering. Remittering innebär att gästarbetare som härstammar från fattigare länder, ofta U-länder, skickar hem pengar till sina familjer. Den som skickar är således en remittör. 

Remitteringsindustrin är enorm och mycket stora summor skickas varje år, uppskattningsvis 2000 till 3000 miljarder SEK, alltså lika mycket som Sveriges BNP. Under 2012 skickades uppskattningsvis 401 miljarder USD till utvecklingsländer. Över 190 miljoner gästarbetare remitterade totalt 514 miljarder USD under 2012.

Remittering spelar en allt viktigare roll i många länders ekonomi och bidrar till ekonomisk tillväxt i utvecklingsländer. I vissa av dessa länder kan pengar som strömmar in från remittörer utgöra upp till en tredjedel av BNP.  

De gästarbetande remittörerna skickar ofta mindre summor, allt mellan 50 - 250 dollar, vilket innebär att avgifterna i regel blir höga. Avgifter på 10% är helt normalt, men vid mindre transaktioner kan det bli betydligt mer. Och det är inte bara företagen som skickar pengar som vill ha en kaka av de lågavlönade gästarbetarnas inkomst. I många länder är bankerna väldigt uppfinningsrika när det gäller att hitta på olika avgifter som de kan ta ut från fattiga bankkunder. Enligt vissa utsagor kan den som sätter in 100 dollar på ett bankonto ha förlorat var enda dollar efter bara 6 månader. 

Det är här nya tekniker som bitcoin kommer in i bilden och erbjuder ett intressant alternativt. Bitcoin erbjuder överföring av både små och stora summor till mycket låga avgifter och med en hastighet som vida överträffar vad några av de aktörer som idag verkar inom remitteringsindustrin kan åstadkomma.

I videon nedan får vi träffa Ronald som är student och bor i Uganda. Hans familj i USA skickar regelbundet pengar till honom, men de använder inte de vanliga remitteringstjänsterna. Istället skickar de bitcoins som Ronald sedan för över till en USB-sticka varpå han tar med bitcoinsen till en köpare och utbyter dem mot kontanter. På så sätt kapas effektivt mellanhanden och avgifterna som normalt tas ut kan istället användas för att finansiera bättre utbildning och levnadsstandard för Ronald.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,65 kr 1.47%
Silver 7,67 kr 1.46%
Platina 294,26 kr 0.22%
Palladium 318,48 kr 0.96%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten