Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Har priset på guld och silver nått sin topp?

Vissa säger att priset på guld har nått sin topp och nu börjat falla, men hävdar att det fortfarande är ”dyrt”. Lägger man ett 1 ounce guldmynt i de flesta svenskars hand gissar de sällan rätt på priset utan blir i regel chockade när de får höra att det kostar runt 9 000 kr, som i videon där Mark Dice försöker sälja sitt guldmynt, ett 1 ounce Gold Maple Leaf, för endast 25 dollar. Ingen vill köpa!

Men hur ska man kunna bestämma vad något är värt. Allt beror förstås vad man mäter mot och värden är extremt kulturellt betingat. Det som anses mycket värdefullt och högaktat i en del av värden kan ses som i det närmast värdelöst i en annan del av världen, eller en annan kultur. Värden är subjektiva. Som vi skrev om i dagens ledare.

Har priset på guld och silver toppat?

Det har ett tag cirkulerat grafer på nätet som pekar på att guldpriset toppade 2011 och att pristoppen på 1921 dollar motsvarar 1970-talets guldrush som nådde sin peak januari 1980 med ett pris på 850 dollar. Se nedan: 

I en nyligen släppt artikel från Casey Research pekar man dock på att logiken bakom detta påstående är helt felaktig. Även om inflationsuppskattningarna skulle stämma ser ekonomin helt annorlunda ut nu, över 30 år senare. Som vi skrivit om tidigare är det mycket som pekar på att dagens metoder för att mäta inflation innehåller minst sagt tveksamma element. Läs mer om det här

John Williams driver sajten Shadowstats.com. Där tar han fram inflationsdata med hjälp av de metoder som användes fram till 1980 och baserat på dessa data har Casey Research tagit fram nedanstående graf som visar något helt annat än den tidigare:

Enligt den data som John Williams tagit fram åt Casey Research skulle peaken på 850 USD 1980 motsvara 10 823 USD idag. Silvrets peak på 50 USD skulle motsvara 568 USD idag. 

I förhållande till dessa siffror, och med tanke på de enormt mycket högre skuldnivåer vår världsekonomi brottas med idag, så ser helt klart guld och silver ut att vara ordentligt undervärderat i förhållande till världens fiat-valutor.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 692,21 kr 1.55%
Silver 7,69 kr 1.71%
Platina 294,24 kr 0.21%
Palladium 317,53 kr 0.66%
Uppdaterat: 2024-03-01 19:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten