Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

USA exporterade rekordmycket guld till Hong Kong i januari 2014

Flödet av guld från väst till öst inte bara fortsätter - det med ökar. Vi har tidigare i både ledare och blogginlägg pekat på de enorma guldinflöden som sker till länder som t.ex. Kina via bland annat SGE (Shanghai Gold Exchange). Guld flödar ut från COMEX, från bland annat London, via Schweiz där det gjuts om till tackor som passar den asiatiska marknaden. Därefter skickas det vidare till t.ex. SGE.

Men även Hong Kong är en viktig kanal genom vilken den kinesiska staten plockar in guld. Data som just släppt från U.S Geological Survey (USGS) visar att USA exporterade rekordhöga 57 ton guld till Hong Kong bara i januari månad 2014. 

Kollar vi på USA:s exportsiffror för 2013 så låg de på 215 ton guld för helåret. Bara januari i år motsvarar alltså över en fjärdedel eller 27% av hela fjolårets export. I januari 2013 låg siffran på 17 ton, alltså 3 gånger lägre än januari 2014.

Augusti var rekordmånad under 2013. Då exporterades det 31 ton guld till Hong Kong. Förvisso ganska mycket, men det bleknar ganska ordentligt jämfört med årets januarimånad på 57 ton.  

Vi kan även se att Hong Kong exporterade nästan 40 ton guld till det kinesiska fastlandet i februari 2014. En ökning med 20% jämfört med januari månad.

Kina har uppenbarligen en icke uttalad strategi att hamstra guld, både på statlig och privat nivå, för att på sikt kunna spänna musklerna finansiellt på den internationella arenan. Oavsett om de har för avsikt att direkt backa upp yuanen (renminbi) med guld, eller inte, så utgör deras guldreserv en finansiell kraftkälla som förmodligen kommer komma väl till pass allt eftersom dollarn så sakteliga förlorar status som reservvaluta.

Centralbankerna i väst verkar mest vara upptagna med att försöka detajlstyra ekonomin och penningflödena samt verka för att pressa ned guldpriset så att den egna valutan ska se stark ut. Det artificiellt nedpressade guldpriset spelar förstås de asiatiska köparna rakt i händerna, som ser det låga priset som en möjlighet att ackumulera fysisk metall. 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Solidus 2014-05-06 20:51

USA har inte råkat exportera några hekto till Tyskland, möjl
igen?

Solidus 2014-05-06 20:51

USA har inte råkat exportera några hekto till Tyskland, möjl
igen?
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 687,77 kr 0.90%
Silver 7,63 kr 0.87%
Platina 294,04 kr 0.14%
Palladium 318,44 kr 0.95%
Uppdaterat: 2024-03-01 17:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten