Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Putin och Krim får eget silvermynt

Oroligheterna på Krim med den Ryska annektering av halvön har varit en av drivkrafterna i årets ökning av guldpriset. Geopolitiska oroligheter gör alltid marknaden nervös och guld agerar som vanligt som försäkring och en trygg hamn i tider av osäkra marknader. Krimkrisen och den ryska armens närvaro vid Ukrainas östra gräns är oroväckande av flera skäl. Dels för att en del av en europeisk stats landområde har blivit annekterad i strid mot internationell rätt och dels för att Ryssland hotat med att strypa bland annat gastillförsel till Ukraina och i förlängningen flera länder i EU. Ännu så länge är detta nog bara tomma hot då Ryssland själva är beroende av de inkomster som gas- och oljeexporten skapar. Men blotta tanken på en konflikt-inducerad energikris skapar oro i ett samhälle vars ekonomi balanserar på en tunn lina av olja, gas och kol.

Men ryssarna firar i alla fall annekteringen av halvön och Putin ska nu få sitt anlete präglat på ett slags minnesmynt, precis som det anstår en riktig regent. Ett 1-kilos silvermynt med den Ryske presidenten blickandes ut (gissningsvis) över dennes nyligen erövrade landområde på ena sida. På andra sidan en karta över det erövrade landområdet - Krimhalvön. 

Upplagan är limiterad till 500 mynt och kallas ”Samlaren av ryska landområden”, en fras som normalt associeras med Ivan den III:e även känd som ”Ivan den store”. Som storfurste av Moskva utökade Ivan den store Rysslands landområden avsevärt i slutet på 1400-talet. 

Chefen för myntverket som ska prägla mynten förklarade att genom att Putin ”hämtat hem” halvön har han ”visat på kvaliteterna av en smart strateg och politiker”.

Bild nedan från Komsomolskaya Pravda (Moscow daily):

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,49 kr 1.44%
Silver 7,68 kr 1.47%
Platina 294,42 kr 0.27%
Palladium 318,16 kr 0.87%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:05 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten