Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Manipuleras guld- och obligationsmarknaden?

Många påstår att guldpriset manipuleras av krafter i vars intresse det ligger att få pappersvalutorna, så som dollar, euro och yen att se så starka ut som möjligt gentemot guldet.

Långsiktiga fundamenta för guldet är helt klar starka: Oöverträffade skuldnivåer världen över parat med oöverträffad efterfrågan ifrån öst pekar mot att en uppvärdering av guldet torde vara oundviklig på längre sikt. 

På kort sikt har guldpriset fått bränsle av bl.a. konflikten i Ukraina och stigit avsevärt sedan 1:a April. Men i tisdags den 14:e på morgonen runt 08:27 amerikansk tid (EST) hände något. Enligt Zero Hedge bestämde sig någon för att dumpa tusentals guldterminer till ett värde av över 500 miljoner dollar. Guldpriset dök direkt 12 dollar och slog därmed igenom 200DMA (200 dagars glidande medelvärde) vilket är en viktig teknisk stödnivå för guldpriset. Terminsbörsens handel stoppades i ca. 10 sekunder p.g.a detta. 

På denna bild kan vi se hur priset dök och hur handeln stoppades under en kort period. Bilden är hämtad från Zero Hedge som i sin tur har hämtat den från Nanex.

Vissa hävdar att detta var en uppenbart manipulativ ”slamdown” av guldpriset. Priset hade stigit nästan 5 dagar på raken, en prisuppgång understödd av krisen i Ukraina, för att sedan falla nästan 3%, från 1320 ner till 1280 dollar under tisdagen. I skrivande stund under torsdag eftermiddag ligger priset på ca. 1299 dollar. 

Manipulation eller inte? Döm själva….

Ett annat sätt att få fiat-valutor så som världsvalutan USD att stå stark är att skapa inflöden av kapital till obligationsmarknaden. När de största innehavarna av USA:s skulder (statsobligationer) presenterades i mars dök det upp en intressant köpare som nu är 3:e största innehavare. Landet är Belgien. 

I augusti hade Belgien 167 miljarder USD i amerikanska statsobligationer. I januari hade de ökat sitt innehav till 310 miljarder dollar. Detta är alltså samma Belgien som 2013 hade en BNP på 100 miljarder EUR. Nu rapporteras det att köpandet fortsätter och i februari ökade Belgiens innehav till 341 miljarder dollar.

Nu understryker dock Zero Hedge att det omöjligt kan vara Belgien själva som köper alla dessa obligationer utan man tror att Belgien används som en täckmantel och att någon annan köper via Euroclear - en värdepappersförvaltare och ett system för värdepappersavveckling.

Det finns helt enkel många sätt genom vilka man kan fortsätta att hålla pyramidspelet som vårt penningsystem utgör under armarna. Frågan är hur länge armarna som håller orkar?

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 691,08 kr 1.38%
Silver 7,67 kr 1.39%
Platina 294,16 kr 0.18%
Palladium 318,94 kr 1.11%
Uppdaterat: 2024-03-01 18:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten