Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Guld och silver: Den verkliga va?rldens fundamenta kontra teknisk analys

Som bekant för den som följer guld- och silvermarknaden har början på 2014 och då i synnerhet de 2 senaste veckorna varit oerhört positiva för guld och silver. Guld och silver har i skrivande stund fredagen den 21 februari ökat 11,65% respektive 12,63%, i SEK. Vi kan alltså se att lillebror silver har varit den av de båda syskonen som har presterat starkast sedan årsskiftet och enligt många är även silver den metall som har störst potentiell uppsida i det långa loppet. Inbitna silverinvesterare brukar gå efter devisen: ”Om du tror på guld, köp silver!”

Guld- och silveranalytikern Jim Wyckoff uttalade sig igår följande om utvecklingen på guld- och silvermarknaden:

Wyckoff talar i princip om det som vi har rapporterat under veckan: Guld och silver bromsade upp lite efter att Feds uttalanden på FOMC ”minutes” kan ha tolkats som en åtstramning av penningpolitiken av vissa investerare. Svag utveckling i både Europa och Kina med negativ utveckling i det så kallade inköpschefsindex.

Förutom detta vidrör Wyckoff något intressant, nämligen det faktum att guld och silver har fått tekniskt stöd under den senaste tiden, vilket ger stöd för priset under det korta och medellånga loppet. Som vanligt kan man ha olika uppfattningar om huruvida teknisk analys (i det korta loppet) ens är intressant eller om det är en pseudovetenskap. Jag berörde detta som hastigast i början av sommaren i ledaren ”Är den tekniska analysen död?”.

”Dagens ledare

Onsdagen den 19:e Juni 2013

Inom finansindustrin används en term som kallas teknisk analys. Teknisk analys innebär att man genom en rad metoder försöker prognostisera framtida prisutveckling på en marknad. Några av dessa metoder kan vara att studera historiska marknadsdata, primära priser, volymer etc. Analysmetoden är ett sätt att fastställa hur värde förändras över tid och baserat på antaganden kan man fastställa hur sannolikt det är att en prisutveckling fortsätter i dess trendriktning. Märk väl att här bryr man sig inte om några fundamenta utan försöker endast förutse och identifiera trender. 

Själv har jag som tidigare nämnt inget större intresse för teknisk analys. Som investerare i fysisk ädelmetall bör man, enligt min uppfattning, intressera sig för långsiktiga fundamenta. Anledningarna till detta är många, men en av dem är att den tekniska analysen helt enkelt ganska sällan ger några korrekta utslag. Vissa bedömningar gör gällande att den endast prickar rätt ca. 50% av fallen. Ett annat skäl till att förkasta den tekniska analysmetoden är att många forskare menar på  att det  är en pseudovetenskap. Vissa hävdar till och med att den tekniska analysen är död.

Trots detta används teknisk analys i stor utsträckning av många börshandlare och fondförvaltare världen över. Kanske just din pensionsfond använder sig av denna teknik?

Själv gillar jag analys som bygger på fundamenta - tillgång och efterfrågan på handelsvaran, kostnaden för dess framställning, samt dess användningsområden. I slutändan är det den fysiska världen som bestämmer verkligheten och inte en apa som kastar pil. 

Känns det tryggt att dina pengar förvaltas i en miljö där teknisk analys kanske används? Om inte så kanske en investering utan motpartsrisk kan vara något? Fysiskt guld och silver är inte någon annans förpliktelse gentemot dig. Du har ditt innehav i fullständig besittning och behöver inte vara orolig för att något finanshus eller någon bank går omkull. Inte heller att de spelar bort dina tillgångar genom olika nyckfullheter.

Köp guld och silver...och sov gott i natt."

 Jag tror som sagt personligen mest på att kolla på den verkliga världens fundamenta. Hur mycket guld och silver finns det tillgängligt för investerare att köpa? Hur stor är efterfrågan? Hur mycket silver finns det kvar under mark? Hur kommer ökande energipriser parat med fallande malmhalter från gruvor påverka det framtida produktionspriset och därmed i slutändan slutpriset till konsument? Hur kommer flykten mot säkrare tillgångar neråt i exters upp-och-nedvända pyramid ske?

När priserna går upp är det lätt och roligt att vara ägare av fysiskt guld och silver. När priserna faller kan det förstås vara tuffare och då får man rannsaka sig själv och ifrågasätta de anledningar som har föranlett ens beslut att placera sina besparingar i guld och silver. Även detta har jag berört i inlägget ”Back to basics”.

Visst är det bra att priserna har börjat trenda uppåt och att både guld- och silverpriset har trängt igenom viktiga tekniska stödnivåer. Man kan trots allt inte helt bortse från att marknader till viss del styrs av psykologi och det är därför bra att guldet har fått nytt psykologiskt stöd på uppsidan. Att detta tekniska stöd kommer samtidigt som den fysiska guldmarknaden i Asien aldrig varit starkare samtidigt som allt fler orosmoln i världsekonomin dykt upp gör det hela än bättre. 

Men i slutändan är det återigen den verkliga världens fundamenta, så som tillgång och efterfrågan, som slutligen kommer sätta det ultimata priset. Antagligen ett pris som är betydligt högre än dagens 1326 USD per troy ounce.

Som lite fredagsmys och som en avrundning på de senaste veckornas prat om tekniska stödnivåer bjuder jag på följande bild som kommer från Silverdoctors.com.

?

Trevlig helg!

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

MediaCreeper
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 822,26 kr 0.69%
Silver 9,59 kr -0.13%
Platina 322,23 kr 0.04%
Palladium 336,08 kr -2.59%
Uppdaterat: 2024-04-26 20:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten