Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Metallhandel genom "Open Outcry"

The London Metal Exchange (LME) är en handelsplats för terminskontrakt i olika metaller. Till skillnad från vad många kanske tror så handlar man inte med guld och silver på LME. Ädelmetallhandeln sker på det som kallas London Bullion Market (LBM) av de som är medlemmar på London Bullion Market Association

Det som är det intressanta med LME är att man fortfarande handlar på samma sätt som man gjort sedan LME bildades för nästan 140 år sedan. Handeln sker i en  ?ring genom så kallad ”open outcry”.

Det är en av de sista handelsplatserna i Europa där man fortfarande handlar på detta sätt.

Handeln sker genom att man ropar ut bud och säljerbjudanden och använder handsignaler för att överföra information om köp- och säljordrar. För det otränade ögat ser handeln mest ut som ett kaos där handlarna på golvet skriker och viftar med händerna.

LME grundades 1877 men har sitt ursprung i en handel som började redan på 1500-talet och det som kallades Royal Exchange, London. På den tiden träffades handlarna upp i så kallade ”coffe houses” och handlade kring en ring ritad med krita på golvet. På den tiden handlades mest koppar men idag handlas alla möjliga typer av metaller i olika former. 

Handeln på LME är lite mer konservativ och inte fullt så aggressiv och fysisk som på de traditionella amerikanska handelsplatserna som till exemepel Chicago Mercantile Exchange (CME). För den som vill veta mer om hur golvhandeln på CME i Chicago funkar rekommenderas dokumentärfilmen ”Floored” från 2009. I den får vi följa med ett antal handlare i deras arbete i det de kallar ”the pit” och i deras privatliv. En intressant inblick i en handelsmetod som nu är på utdöende, sedan datorhandeln tagit över allt mer.

För att få en inblick i handeln på LME i London och hur de olika handsignalerna funkar rekommenderas detta videoklipp på ca. 5 min producerat av Wall Street Journal.

I början av 1980-talet var handeln på COMEX belägen i World Trade Center. I nedanstående videoklipp från 1981 får vi följa med guldhandlaren Charlie i sitt arbete på handelsgolvet på COMEX i World Trade Center. Han handlar med kontrakt som representerar ungefär 100 troy ounce guld. Vid ett guldvärde på strax under 450 dollar, i oktober 1981, utgör detta ungefär 44000 dollar per kontrakt.

Den som inte gillar reklam för digitala armbandsklockor ombeds att spola fram någon minut.


Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 581,61 kr -0.06%
Silver 6,57 kr 0.75%
Platina 305,84 kr -0.49%
Palladium 696,60 kr -0.26%
Uppdaterat: 2022-08-08 10:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten