Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Bundesbanks repatriering spiken i kistan fo?r guldmanipulering?

Igår publicerade bloggen Zero Hedge ett inlägg som jämför 2013 års utveckling med den utveckling som utspelade sig på guldmarknaden mellan 1996 och 1999.

Jag tänkte här sammanfatta lite på svenska vad inlägget och de diagram man visar handlar om.

Om vi kollar på nedanstående diagram, som visar prisutvecklingen för guld i US dollar på råvarubörsen COMEX, kan vi se något intressant. I början av 1996, närmare bestämt den 2:a februari, påbörjades en förhållandevis drastisk nedgång i guldpriset, där guldet föll ett antal procent under bara någon veckas tid. Nedgången fortskred under hela året och vid slutet av 1996 hade priset kollapsat med hela 11%.

 

Ovanstående diagram är inte särdeles detaljerat - det löper trotts allt över en fyraårsperiod. Därför kan det vara intressant att titta på nedanstående diagram lånade från Kitco. Det första till vänster visar utvecklingen i februari - månaden då guldpriset påbörjade sin nedgång - medan det andra till höger visar utvecklingen under hela året 1996. Klicka på diagramen för att förstora upp dem.

Som vi kan se fortsatte prisraset under hela 1996 och om vi blickar åter på det guldfärgade diagrammet ser vi att nedgågeng fortsatte under hela 1997. Vid 1997 års slut hade en ounce guld blivit nästan 25% billigare jämfört med februari 1996. Nedgången fortsatte sedan genom hela resterande delen av 90-talet innan ”bear-marknaden” (fallande pris) förvandlades till en ”bull-marknad” (ökande pris) i början av 2000-talet. Under de följande 12 åren ökade guldpriset från under 270 dollar per ounce upp till över 1900 dollar per ounce.

Men sedan hände något: Fysiskt guld började flöda ut från ETF:er (pappersguld med uppbackning på råvarubörser som COMEX) och det guldpris som sätts på pappersmarknaden började falla. Intressant nog sammanföll detta kusligt väl med den tyska centralbanken Bundesbanks begäran att repatriera delar av sin guldreserv, vilket nedanstående graf visar.

Som vi nämnde i onsdagens ledare har USA:s New York Fed, som förvarar många centralbankers guld i sin källare, hittills bara lyckats leverera 5 ton av de 300 ton som Tyskland har begärt hem. När Tyskland den 16 januari 2013 begärde hem 300 ton av sin guldreserv fick de veta att något som rimligtvis borde kunna levereras i några få flyglaster skulle ta 7 år. USA:s regering har tillgång till Boeing 747-400 plan med en lastkapacitet på över 130 ton.

Trots detta verkar USA alltså oförmögna att leverera mer än 5 ton. Dr. Paul Craig Robberts, före detta biträdande sekreterare på USA:s finansdepartement US Treasury, ifrågasätter av den anledningen om det överhuvudtaget finns något guld kvar? Eller är allt är utleasat av Federal Reserve till bullionbankerna som sedan har lånat det vidare i en oändlig kedja? Frågan är var allt det fysiska guldet har tagit vägen? Har det försvunnit till Kina?

Oavsett vilket kommer det bli intressant att se om Bundesbanks repatrieringsbegäran var - som artikeln på Zero Hedge antyder - spiken i kistan för manipulationen på guldmarknaden.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

johsch 2014-01-24 08:43

Kan någon hjälpa till att förklara volymsambanden här...
Som jag förstår grafen anges Comex och EFT i miljoner Troy oz...
Deras lager har därmed minskat ca 500 miljoner oz under 2013. Det blir drygt 15000 ton.... Hur kan de 300 tonen till Tyskland spela någon roll i det sammanhanget- om dom dessutom inte är levererade?
Någon som har en pedagogisk ådra och kan förklara

johsch 2014-01-24 08:43

Kan någon hjälpa till att förklara volymsambanden här...
Som jag förstår grafen anges Comex och EFT i miljoner Troy oz...
Deras lager har därmed minskat ca 500 miljoner oz under 2013. Det blir drygt 15000 ton.... Hur kan de 300 tonen till Tyskland spela någon roll i det sammanhanget- om dom dessutom inte är levererade?
Någon som har en pedagogisk ådra och kan förklara
Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 840,18 kr 1.23%
Silver 9,99 kr 0.79%
Platina 333,24 kr 0.54%
Palladium 363,48 kr 0.16%
Uppdaterat: 2024-04-18 18:55 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten