Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

”Economics of Extinction” - Bostadsbubblan i UK fortsätter

Precis som Sverige är det mycket som pekar på att Storbritannien är mitt i eller är på väg in i en bostadsbubbla. Bubblor skapas bland annat av en vidlyftig penningpolitik från centralbankshåll med artificiellt låga räntor som leder till felallokering av kapital. För eller senare spricker denna kreditbubbla, som nu har tagit skepnaden av en bostadsbubbla. Efter bubblan har spruckit följer kreditförluster för långivare och utrensning av dåliga investeringar. Denna process där felallokeringar av kapital balanseras ut är egentligen inte av ondo. I alla fall inte i det långa loppet. Men som politiker gäller det att visa sig handlingskraftig. Det gör man i dagsläget oftast genom att skjuta problemen framför sig, som i exemplet med det amerikanska skuldtaket där man nu skjutit fram problemen till sommaren 2014.

Den brittiska premiärministern David Cameron är inget undantag när det gäller viljan att visa sin handlingskraft. Han har sagt att han inte tänker stå handfallen och låta folks förhoppningar om att äga sitt eget boende grusas. Därför ska det bli ännu lättare att få låna pengar. "Help to buy" heter programmet och det ska hjälpa även lågavlönade, som alltså egentligen inte har råd till insatsen, att kunna låna upp till 95% av priset på bostaden. Övre prisgränsen på bostaden är 6 miljoner kronor. 

Att en statsunderstöd lånefest ökar risken för en kraschad bostadsbubbla är en tes som man inte behöver leta länge för att få stöd för. Det var exakt detta som hände i USA när George W Bush drog igång sin version av det Cameron nu gör. Han utannonserade den 17 juni 2002 sitt statsunderstödda låneprogram för att öka stödet till "minoritetsmarknader" med 440 miljarder dollar. Låneprogrammet som drevs via så kallade GSE - "Governmen Sponsered Enterprise" - innebar att bolåneinstitut som Fannie Mae och Freddie Mac garanterade bolån till folk som egentligen inte borde fått låna. Detta blåste upp en gigantisk bostadsbubbla och resten är historia.

Nu testar alltså Cameron samma sak och effekterna låter inte vänta på sig. I Storbritannien erbjuder nu ett flertal banker lån med en maximal LTV på 120%. LTV är en förkortning på ”Loan-to-value ratio” - förhållandet mellan värdet på huset och värdet på lånet. Precis som Cornucopia påpekar i sitt blogginlägg så bär detta med sig den mycket spännande effekten att ju mer hus- och lägenhetsköpare budar över varandra, desto mer pengar får vinnaren av auktionen på fickan när köpet gått igenom. Detta då banken alltså levererar 120% av köpeskillingen. Kostar huset 2 miljoner kronor får alltså köparen låna 2 400 000 kr. 2 miljoner går till husköpet och resterande belopp kan läggas på valfri vidlyftighet, förslagsvis köksrenovering eller kanske en ny altan. 

Renoveringar innebär förstås att värdet på huset ökar ytterligare och ägaren kan nu sälja huset och tjäna en hacka. Den nästkommande ägaren kommer förstås få betala mer, men eftersom även denne kan låna 120% av köpeskillingen kan denne renovera ännu mer än den förre ägaren för att sedan sälja vidare med ännu större vinst. Genom denna process skapas det alltså en evigt stigande spiral av välstånd genom att bara köpa någonstans att bo, renovera detta boende och sedan sälja det.

De flesta kan säkert se att detta omöjligt kan fortsätta för evigt. Någon gång måste skuldmättnad uppnås varpå prisökningarna mattas av för att sedan falla ned till marknadsmässiga nivåer - där tillgång och efterfrågan möts.

Max Keiser och Stacy Herbert tar upp bomarknaden i Storbritannien i det senaste avsnittet av The Keiser Report. Bland annat påpekar Stacy Herbert att det bildas 250 000 nya hushåll per år medan det bara byggs 100 000 nya hem. Ett uppenbart exempel på när regeringen i samarbete med finanssektorn sett till så att efterfrågan inte längre skapar någon tillgång. Eller som Max kallar det ”Economics of Extinction”.

När denna enorma bostads/kreditbubbla spricker kommer det vara bra att har diversifierat sig in i finansiella tillgångar som inte har någon exponering mot detta pyramidspel. Fysiskt guld och silver är en av få tillgångar som inte i någon mening är exponerad mot bostadsmarknaden.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 815,74 kr 0.65%
Silver 9,57 kr 0.69%
Platina 320,95 kr 1.24%
Palladium 343,47 kr -1.86%
Uppdaterat: 2024-04-25 19:30 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten