Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Clinton: "Skuldfri år 2013!"

Året är 2000 och USA:s statsskuld ligger nu på 5.6 biljoner dollar (eng. trillion). Alldeles för mycket anser många, och därför har Clintonadministrationen i sin budget för 2001 bestämt att statsskulden skall vara avbetald innan 2013. 

Vita Husets talesman Joe Lockhart gjorde följande uttalande i media i januari 2000:

"Presidenten kommer tillkännage budgeten för 2001 vilken kommer att ge USA möjlighet att betala av statsskulden redan 2013, två år tidigare än planerat."

Joe Lockhart fortsatte sedan att förklara hur budgeten skulle göra socialförsäkringarna solventa fram till 2050 och att administrationen skulle fortsätta att göra de ”strategiskt viktiga investeringarna” som skulle få den oöverträffade ekonomiska expansionen att fortsätta. 

Strax efter detta kraschade dock dot-com bubblan. De kommande åren gjorde dåvarande centralbankschef Allan Greenspan allt för att blås liv i ekonomin igen. Han använde samma medicin som man gjort de senaste 15 åren: När ekonomin kraschar, sänk räntan, igen och igen och igen. Istället för att låta ekonomin komma i balans och spola bort alla felinvesteringar som den artificiellt låga räntan lett till valde man att fylla på bålskålen med mer alkohol så att festen skulle kunna fortsätta. Men den här gången blev det en bolånefest istället för en IT-fest.

Nedanstående klipp är ett utdrag ur 1999 års ”State of the Union adress” i vilket Clinton hävdar att man har balanserat budgeten med ett kraftigt budgetöverskott och att man med kommande budget var på väg mot budgetöverskott de kommande 25 åren. 

Även socialförsäkringssystemen skulle enligt Clintonadministrationen vara solventa till åtminstone år 2050. Men den riktiga kalenderbitaren kan kolla på siffrorna och se att det faktiskt aldrig fanns något riktigt budgetöverskott och att visionerna om den snabba avbetalningen av statsskulden endast var fantasier.

Clinton säger 04:10 in i klippet följande: ”America is working again, the promise of our future is limitless, but we can not realize that promise if we allow the hum of our prosperity to lull us into complacency…”

Men precis som så många gånger för i historien lät man sig invaggas i falsk trygghet och idag vet vi att USA varken har balanserat sin budget eller betalt av sin statsskuld. Tvärtom är USA en nation som måste låna till allt mer av sin konsumtion vilket gjort att dess statsskuld växt till nivåer så ofattbara att den utgör över 150 000 dollar per skattebetalande amerikansk medborgare. Räknar man även in alla så kallade ”unfunded liabilities”, på svenska ”ofinansierade förpliktelser” - löften som staten givit sina medborgare om framtida utbetalningar av socialförsäkringar och offentligt finansierade sjukförsäkringar som ”Medicare” och ”Medicaid” (det som Clinton lovade skulle vara fullt finansierat fram till 2050 och vidare) hamnar vi på över 127 000 000 000 000 (biljoner) dollar.

Om Clintonadministrationens budget hade lyckats hade en enorm börda från de amerikanska skattebetalarna lyfts. Det hade även inneburit att statsskulden betalts av under det gångna året och USA gått in i 2014 som en skuldfri nation, något som inte hänt sedan Andrew Jackson var president 1835.

Då hade den nuvarande presidenten kunnat upprepa Andrew Jacksons historiska uttalande som han gjorde i kongressen 8 januari 1835: 

"Gentlemen ... the national debt ... is PAID!”

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
   

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 680,94 kr -1.22%
Silver 8,22 kr -2.50%
Platina 325,50 kr -2.34%
Palladium 439,00 kr -2.43%
Uppdaterat: 2023-09-25 22:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten