Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Varelsen från Jekyll Island fyller 100 år

I dag är det 100 år sedan the Federal Reserve Act röstades igenom i den amerikanska kongressen. Är det något att fira? Tja, kollar man på det som sades vara uppdraget när den amerikanska centralbanken bildades kan man verkligen ifrågasätta det. Dess roll låg, då som nu, bland annat i att hålla inflationen låg samt agera "lender of last resort". Under de hundra åren som Federal Reserve har funnit har dock dollarn tappat 98% av sitt värde.

?

Centralbanker har genom historiens gång varit kontroversiella och många har protesterat mot dem med en rad olika argument, allt från att dess existens bryter mot konstitutionen till att de koncentrerar makt i ett fåtal händer.

Men den så kallade "panik of 1907" hade fått folk att börja fundera på om det krävdes en "lender of last resort". Någon som kunde pumpa in likviditet i banksystemet som en sista utväg för att undvika bankrusningar.

Den amerikanska senatorn Nelson Aldrich beslutade att genom ett hemligt möte skapa en ny centralbank. Platsen för mötet blev Jekyll Island, en ö strax utanför Georgias kust. Aldrich bjöd in män som han kände och litade på. Bland dessa fanns bland annat vice finansminister Abram Piatt Andrew, ordförande för First National Bank Charles D Norton samt ordförande för City Bank Frank A Vanderlip.

Männen åkte från Hoboken New Jersey till Jekyll Island i Aldrichs privata tågvagn och talade enligt historien till varandra med kodnamn. Den officiella historien var att de skulle jaga änder.

Efter 10 dagars vistelse hade de kommit överens om något som i kongressen kallades "Aldrich Plan". Denna plan innefattade något som kallades "National Reseve Association". Men planen mötte motstånd från båda partier, bland annat från William Jennings Bryan, en politiker som upptar en stor del av handlingen i Bill Stills dokumentär "The Secret of Oz".

Med några mindre förändringar i "Aldrich Plan" lyckades man dock rösta igenom ett nytt förslag som kom att bli "The Federal Reserve act".

I klippet nedan berättar G Edward Griffin om hemlighetmakeriet som omgärdade bildandet av en av kanske världens mest inflytelserika organisationer, The Federal Reserve. Eller som Griffin själv kallar det: "The Creature From Jekyll Island".

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 680,68 kr -1.26%
Silver 8,21 kr -2.60%
Platina 325,16 kr -2.45%
Palladium 437,50 kr -2.76%
Uppdaterat: 2023-09-25 21:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten