Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Tillgång utan motpartsrisk

Vad innebär det att en tillgång har en motpartsrisk? Jo, att tillgången är beroende av en annan parts löfte om betalning. 

Ett exempel är de pengar vi har deponerade på vår bank. Dessa pengar har en motpartsrisk då de bygger på bankens förmåga att betala ut kontanter vid begäran. När många banker i Cypern balanserade på gränsen till konkurs tidigare i år försökte Cyprioterna ta ut sina pengar och bankomatköerna ringlade sig långa. Många kunder lyckades inte få ut några pengar eftersom bankerna svek sina löften om utbetalning.

Uttagsgränser på 300 eur och ingen möjlighet att lösa in checkar är vad nog vad man skulle kunna kalla för ett löftesbrott.?

Statsobligationer har en motpartsrisk då de bygger på regeringars löften om att utbetala pengar när löptiden gått ut. Kommer USA kunna betala pengar till Kina på alla amerikanska statsobligationer de innehar när dagen är kommen? Det känns tveksamt med tanke på att USA inte ens kan betala för sin egen verksamhet genom skatteintäkter, utan måste låna pengar - från Kina.

Fysiskt guld och silver har ingen motpartsrisk. Köper du fysiskt guld och silver innehar du en tillgång med ett inneboende nyttovärde som inte är beroende av någon annans förmåga att uppfylla ett löfte.

Har du diversifierat dina tillgångar till något utan motpartsrisk - något som inte innebär att du måste lita på nån annans löfte om betalning?

Med guld och silver behöver du inte oroa dig över att någon annan ska svika sitt betalningslöfte då du redan är betald till fullo.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 840,05 kr 1.22%
Silver 9,97 kr 0.56%
Platina 332,85 kr 0.42%
Palladium 362,88 kr -0.01%
Uppdaterat: 2024-04-18 19:55 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten