Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Bailout för folket: Aktivister från Occupy Wall Street köper $15 miljoner i skuld

Rolling Jubilee heter det och är ett projekt startat av en fraktion kallad "Strike Debt group" från Occupy Wall street. Idén bygger på att köpa upp skulder på den sekundära lånemarknaden och därefter skriva av dem. Till dags dato har de för endast $400.000 köpt upp nästan $15 miljoner i utestående skulder och sedan helt sonika skrivit av dem. Ett antal individer har därmed befriats från en skuldbörda de inte kunnat bära. I de flesta fallen har skulderna bestått av sjukhuskostnader eller studielån. Dessa 2 skuldtyper är idag de vanligaste i USA och de som flest människor lider under.

62% av alla personliga konkurser i USA beror på skulder av medicinsk karaktär. Utbildningsinflationen har skapat en enorm skuldbörda för nyutexaminerade studenter och denna typ av skuld har fullständigt exploderat och mångdubblats sedan början av 90-talet. 1 av 7 amerikaner jagas dessutom av en skuldindrivare. 

Därav kom iden att köpa loss skulder och sedan skriva av dem.

Men hur går detta till då? Hur kan man köpa skuld för i det närmaste ingenting och sedan bara skriva av den? Tricket ligger i den så kallade "sekundära skuldmarknaden" och dess natur. Om en individ ständigt missar eller är sen med avbetalningen av sin skuld i form av kreditkort, blancolån eller sjukhusskulder kommer banken eller långivaren försöka minska förlusterna genom att sälja vidare skulden till en tredje part, oftast till en bråkdel av det ursprungliga skuldbeloppet. Kanske ca. 5-10%. Det företag som nu köpt skulden försöker driva in den så gott det går. Förhoppningsvis med en vinst.

$15 miljoner är förstås en droppe i det amerikanska skuldhavet men det väcker ändå intressanta filosofiska frågor kring skulder och dess natur. Den gängse skuldmoralen säger oss att vi bör och skall betala det vi är skyldiga andra. Och visst, om jag lånar någons bil, hus eller båt är det inte mer än rätt att jag återlämnar den vid den tidpunkt som avtalats och i samma skick. Om jag inte kan fullfölja det som avtalats på ett rimligt sätt är det förstås inte mer än rätt att jag ersätter långivaren. 

Men med bankskulder lever vi i ett lite annat universum. Banker lånar inte ut pengar som folk har lånat in. Bankerna är idag defacto själva penningskaparna i samhället som skapar över 90% av den totala penningmängden. En penningmängd som vi alla gemensamt måste betala av med ränta.

Richard Werner förklarar nedan:

Om en långivare i form av en bank beviljar lån till människor som inte borde få låna, är det då inte mer än rätt att banken får vara med och ta den kredit-förlust som låntagarens betalningsinställelse medför? Kanske är det så som Peter Schiff påpekat ett antal gånger att kreditgivare, dvs. banker, som ställt ut krediter (lån) under orimliga premisser förtjänar att förlora sina pengar? 

På en fri lånemarknad skulle det förstås vara så, men när staten går in med garantier, som man gjorde under subprime-eran i USA, finns det ingen anledning för banken att vara försiktig med vem man lånar ut till. Staten betalar ju ändå om det går snett!

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB  

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 520,72 kr 0.08%
Silver 6,55 kr 0.02%
Platina 275,84 kr 0.15%
Palladium 542,61 kr 0.00%
Uppdaterat: 2021-12-07 00:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten