Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Allt högre inflation i Kina - importerad från USA

Det rapporteras om allt högre inflation i Kina. Enligt landets statistikbyrå NBS ligger den på 3,2% för bara oktober, den högsta siffran på åtta månader. Nu kan man förstås fråga sig om man kan lita på kommunistregimen Kinas officiella inflationsstatistik. Mycket pekar på att man till exempel inte kan lita på USA:s. Oavsett vilket har Kina i perioder haft väldigt höga inflationssiffror. Även de officiella. 

Men var kommer egentligen Kinas inflation ifrån? Visa pekar på USA och säger att det är deras misskötsel av dollarn, som ju är världens reservvaluta, som orsakat Kinas höga inflationssiffror. 

Idag är det internationella finansiella maskineriet byggt på dollarn. Dollarn är det bytesmedium som den mesta av världshandeln bygger på och därför finns det massor av dollar eller dollardenominerade tillgångar i banker och finansinstitut världen över. Men varje gång USA:s centralbank Federal Reserve trycker upp en ny dollar minskar även värdet på de dollar som cirkulerar i andra delar av världen.

Om USA väljer att pressa ner värdet på dollarn, genom att t.ex. trycka mer pengar, eller hålla nere räntorna, skulle värdet på andra valutor stiga gentemot dollarn. Eftersom USA konsumerar väldigt mycket av vad många andra länder producerar, som t.ex. Kina, skulle detta innebära att det blev dyrare att köpa produkter från Kina. Kina vill således inte att deras Yuan ska stiga gentemot dollarn. Bättre att hålla den så billig som möjligt.

Man kan förklara hur USA exporterar sin inflation till Kina i 10 enkla steg:

1. Amerikaner köper saker de inte behöver för pengar de inte har (förutom på det enorma amerikanska kreditkortet) från Kinesiska företag.

2. Amerikanska banker skapar nya dollar ur tomma intet genom att skapa skuld åt amerikaner och genom att ge dollar till kinesiska företag.

3. Den nyskapade skulden stannar i USA medan de nyskapade dollarna lämnar USA.

4. Det kinesiska företaget som får de nya dollarna tar dem till den kinesiska centralbanken och växlar dem mot yuan (RMB).

5. De nya yaunen som företaget får i utbyte mot dollar trycker kinas centralbank upp ur tomma intet. 

6. Kinas centralbank tar de dollar de har fått och lägger dem i sitt "valv". 

7. Eftersom de nya dollarna nu är tagna ur cirkulation påverkar de inte marknadsvärdet på dollarn negativt, vilket leder till mindre prisinflation.

8. Däremot har nya kinesiska yaun (RMB) kommit ut i cirkulation vilket ger monetär inflation som - eftersom dessa nya yuan cirkulerar i samhället - leder till prisinflation.

Det räcker alltså inte att bara trycka nya pengar utan de måste även cirkulera ute i samhället. Trycker man pengar och stoppar dem rakt in i ett valv skapas ingen inflation. Först när de nya pengarna släpps ut i cirkulation drivs priserna upp till dess att jämvikt uppnås och prisnivåerna motsvarar den nya mängden pengar.

Förr eller senare finns dock risken att inflationen studsar tillbaka till USA. Men eftersom långsiktighet inte är på modet väljer man oftast det som funkar bäst i det korta perspektivet. 

 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 840,82 kr 1.31%
Silver 10,00 kr 0.86%
Platina 333,32 kr 0.57%
Palladium 364,02 kr 0.31%
Uppdaterat: 2024-04-18 19:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten