Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Finland följer svenska Riksbanken - avslöjar var guldreserven förvaras

Den finländska centralbanken följer nu efter Sveriges nya "transparenta framtoning" och avslöjar var deras gulreserv förvaras.

”Efter samtycke från de centralbanker där guldet förvaras har Finlands Bank beslutat offentliggöra förvaringsplatserna”, skriver den finländska centralbanken i ett pressmeddelande?

Den finska centralbankens guldreserv utgörs av totalt 49 ton guld och förvaras utspritt på 5 olika centralbanker enligt följande:

Bank of England                                              51% (25 ton)

Sveriges Riksbank                                          20% (9.8 ton)

Federal Reserve Bank of New York            18% (8,82 ton)

Schweizerische Nationalbank                      7%   (3,43 ton)

Finlands Bank                                                  4%   (1,96 ton)

(Tonnaget på de enskilda förvaringsplatserna är ungefärligt och något jag själv räknat ut med vanlig procenträkning.)

Om man jämför den svenska Riksbankens offentliggörande med det finska avslöjas att Bank of England är den mest populära förvaringsplatsen. Detta förklaras av att London är den klart dominerande internationella marknadsplatsen för guld. LBMA (London Bullion Market Association) har precis som namnet antyder sin verksamhet i London och överses delvis av den Brittiska centralbanken. The London Gold Pool verkade under 60-talet för att upprätthålla Bretton Woods-systemet och dess växelkurs mot guld på 35 US dollar per troy ounce.

En av de mest intressanta detaljerna med de senaste dagarnas avslöjanden, från både Sverige och Finland, är att Finland förvarar en ansenlig del av sin guldreserv hos den Svenska centralbanken. Kanske i depån i Arlanda? 

Detta väcker förstås en del frågor: Förvarar Sveriges Riksbank guld åt andra länder? I så fall varför? Vore det inte rimligt att den Svenska centralbanken betackade sig från att förvara den finska guldreserven, ordnade med hemleverans av finnarnas guld och därefter såg till att ta hem sin egna del av guldreserven till Sverige?

De 9,8 ton som Sveriges Riksbank håller åt Finland utgör i det närmaste den mängd på 13.2 ton som Sverige har hos Federal Reserve Bank of New York. 

En bra början att initiera den Svenska repatriering av Riksbankens guld vore väl därför att återbörda Finlands guld? När man friat upp den förvaringsplatsen är det bara att initiera en fysisk guldtransaktion från Federal Reserve Bank of New York.

När man talar om guld-tonnage kan det vara svårt att få en uppfattning om den faktiska fysiska storleken av 1 ton guld. Få av oss har nog sett mer en möjligtvis något kilo guld åt gången, eller mindre. Hur mycket plats upptar ett ton guld? Generellt sätt kan man säga att du lätt skulle få plats med ett ton guld under ditt middagsbord, under sängen, eller till och med under ditt skrivbord, om du staplar tackorna väl. Till höger ser vi en bild på världens största guldmynt gjutet av Perth Mint. Finvikten ligger på hela ett ton, men som du ser får den utan tvekan plats i ditt vardagsrum. Akta bjälklagret i golvet bara!

Filmen nedan ger en uppfattning om hur en guldtransaktion från Federal Reserve Bank of New York ser ut. Där ser vi även hur lite plats mer än 1 ton guld upptar.

Skulle Sveriges Riksbank kunna göra utrymme för sina 125,7 ton guld i Sverige tror ni?

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB  

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 478,32 kr -0.13%
Silver 6,93 kr -0.05%
Platina 330,71 kr -0.02%
Palladium 724,02 kr -0.20%
Uppdaterat: 2021-04-12 01:50 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten