Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Vill sluta trycka pengar, men får inte

Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, ser inga skäl till att Fed inte skulle kunna inleda en nedtrappning av obligationsköpen vid decembermötet, eller ännu hellre i oktober, om inkommande data visar en god utveckling. 

"Jag skulle inte ha startat programmet över huvud taget, jag kan inte prognostisera när kommittén kommer att agera", säger Lacker.

Han påpekar att hans åsikter är i absolut minoritet i FOMC (Federal Open Market Committee), vilket är den kommitté som tar beslut om bland annat Federal Reserves stödköp av statsobligationer.

Det verkar som att Fed kommer att hålla ut med sina stödköp, även känt som Quantitative Easing, ett bra tag till. Stödköpen innebär att Federal Reserve köper statsobligationer från US Treasury - USA:s finansministerium - för pengar som skapas ur tomma intet. I dagsläget ligger dessa stödköp på ca. 85 miljarder dollar i månaden.

Quantitative Easing, eller på svenska "kvantitativa penningpolitiska lättnader", tas ofta till av centralbanker när räntan ligger nära noll och därmed inte går att sänka mer. Risken är att när stödköpen dras tillbaka stiger räntorna och börsen faller.

Tidigare i år räckte det för Fed:s ordförande Ben Bernanke att tala om en potentiell nedtrappning av stödköpen för att börsen skulle falla med ett flertal procent. Det rimliga vore naturligtvis att, precis som Lacker påpekar, sluta med stödköpen då samhället inte blir rikare av att det trycks mer pengar. Det skulle förmodligen innebära kraftiga börsfall och en tillfällig nedgång i ekonomin, då dåliga investeringar rensas ut och skulder likvideras.

Ibland smakar medicinen illa, men man måste svälja. Frågan är vem det smakar sämst för - folket eller politikerna?

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 766,73 kr -0.26%
Silver 8,57 kr -0.26%
Platina 313,47 kr -0.26%
Palladium 349,86 kr -0.26%
Uppdaterat: 2024-03-29 13:45 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten