Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Grant Williams: Mängden fysiskt guld kontra pappersguld är extremt liten

Grant Williams som jobbar för Vulpes Investment Management i Singapore och har jobbat med de asiatiska marknaderna i över 25 år blev häromdagen intervjuad av Eric King på King World News. Han hävdar i intervjun att kunder som har köpt ETF:en GLD (pappersguld) har blivit nekade leverans när de begärt det. 

GLD är en så kallad börshandlad fond (engelska: Exchange Traded Fund). Denna guldfond skall vara uppbackad av fysiskt guld, men många investerare har uttryckt skepticism till att så verkligen är fallet. Även om GLD är uppbackad av fysiskt guld är det omöjligt för vanliga investerare att ta leverans av det fysiska guldet. Det kan bara göras av så kallade "auktoriserade deltagare". Standardinvesteraren har ingen rätt att ta guld som ägs via GLD i fysisk besittning och några krav på försäkring av guldet finns inte heller. 

Grant Williams uppskattar att antalet ounce guld i form av pappersfordringar kontra antalet ounce fysiskt guld är ca. 55:1. Det innebär alltså att för varje ounce fysiskt guld finns det 55 papper eller "kvitton" som säger att ägaren till dessa kvitton har rätt till detta ounce guld. Ett ounce fysiskt guld kan alltså ha 55 ägare.

Williams hävdar att även större kunder i GLD ETF:en har haft problem att ta leverans av fysiskt guld. Han säger att för att ha rätt att ta leverans (alltså anses vara en "auktoriserad deltagare") måste man ha GLD till ett värde av ca. $14 miljoner. Tydligen har även dessa deltagare haft problem att ta leverans. Inte sällan erbjuds kontantavräkning som ett alternativ till fysisk leverans. Oftast sker kontantavräkningen med ett premium över guldpriset som en kompensation för att man inte tar fysiskt guld i leverans. Denna premie är alltså ett sätt att "köpa loss" fysiskt guld från ägaren.

Johna Hathaway fund manager på Tocqueville Gold Fund säger även i en KWN-intervju att GLD är bra för den investerare som vill ha en produkt som slaviskt följer guldprisets rörelse. Vill man spekulera i en uppgång i guldpriset och sedan bara få kontant avräkning kan GLD vara ett sätt. Men för den som vill skydda sig mot vårt bräckliga monetära system är inte pappersguld i någon form att föredra. Det enda som ger det skyddet är fysiskt guld som du har i fullständig besittning, eller guld som förvaras fullt allokerat i ditt namn och som du kan ta omedelbar leverans av, oavsett mängd.

Se även gärna följande videoklipp med Grant Williams där han förklarar varför matematikens lagar och finansmarknaden inte går ihop.

När det gäller guld och silver finns det en mycket enkel regel: Om du inte kan ta på det äger du inte det!

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 816,88 kr 0.03%
Silver 9,60 kr -0.08%
Platina 323,22 kr 0.35%
Palladium 344,98 kr -0.01%
Uppdaterat: 2024-04-26 05:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten