Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Liberty Silver's Guld- och Silveruppdatering

Föregående vecka har varit mycket slagig i ädelmetallhandeln där guldet som högst handlades på hela 301,44 kr/g och lägst 292,61 kr/g, dvs. nästan 9 kr skillnad. Silvrets högsta notering var 5,22 kr/g och lägsta 4,95 kr/g. Guldet stängde på 296,79 kr/g och silvret på 5,11 kr/g.

Guldpriset vecka 36

Silverpriset vecka 36

Sedan metallernas bottennotering i slutet av Juni har ädelmetallerna gått upp sju av de senaste nio veckorna. Under denna period har silvet gått upp med 25 % och guldet med 17 %.

Syrien

Anledningen till den ojämna marknaden har ansetts vara utvecklingen i Syrien där det är oklart vad som kommer att hända. Den svaghet som metallerna har uppvisat under veckan har av många förklarats som att det har varit en del av den tidigare "krigspremien" som har minskat. Det är fortsatt spänt i frågan och Storbittaniens premiärminister James Cameron röstades ned i underhuset och fick således inget stöd för ett anfall av Syrien. Detta efterföljdes av att Obama skulle söka stöd i kongressen för ett anfall mot Syrien.

Nyheter

Förra veckan kom en hel del intressant statistik:

  • Det såldes drygt 50 % mer investeringsguld under andra kvartalet 2013 jämfört med samma kvartal förra året.
  • Ca 500 ton guldtackor och –mynt såldes under andra kvartalet detta år, vilket är ett rekord.
  • För tionde året i rad är centralbankerna nettoköpare av guld. I juli ökade bl.a. Rysslands och Turkiets centralbanker sina guldreserver. 
  • Smyckeförsäljning växte med nästan 40 % under samma kvartal.

I veckan rapporterades det även om att investmentbankerna nu investerar tungt i guld igen. Goldman Sachs tog tillfället i akt att utnyttja prisnedgången under andra kvartalet och köpte en enorm post av guld-ETF:en GLD. Samma investmentbank som så sent som april i år ansåg att guld inte var värt att investera i.

Indien

Indien och dess relation till guld är lite av en följetong i ädelmetallvärlden. I ytterligare ett försök att dämpa efterfrågan på och importen av den gula metallen försöker nu den indiska centralbanken att förmå indierna att sälja tillbaka sitt guld. Ett pilotprojekt kommer snart att lanseras där bankerna i Indien ska erbjuda särskilt bra villkor när de köper guld av sina kunder. Vi får hoppas att erbjudandet stannar vid att vara på frivillig basis och att det indiska folket inte blir tvunget att lösa in sitt guld.

Den fysiska marknaden

Volatiliteten på marknaden gör att kunder har en lätt avvaktande attityd. Efterfrågan är dock fortfarande god och den gångna veckan har silver varit särskilt populärt och våra kunder har funnit de cirkulerade svenska mynten särskilt intressanta.

Det österrikiska myntverket, som bl.a. präglar de populära Filharmoniker-mynten, rapporterade att de sålt nästan lika mycket guld under första halvåret som de sålde under hela 2012. Inte heller ser de någon avmattning i sikte.

Med vänlig hälsning,
Mikael From
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 520,95 kr 0.13%
Silver 6,55 kr 0.01%
Platina 275,71 kr 0.10%
Palladium 544,27 kr 0.30%
Uppdaterat: 2021-12-07 00:55 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten