Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Kodnamn "Sardine": Sverige en del av PRISM

Internet är ett fantastiskt verktyg som har jämnat ut spelplanen för informationsspridning ordentligt. Förr var det etablerade medier, inte sällan statligt styrda, som bestämde vad vi skulle få veta och inte. Makthavarna hade lättare att styra informationen. Det tog dessutom lång tid för informationen att spridas då artiklar, pressmedelande, etc. skulle telegraferas, ringas in, faxas, typsättas, tryckas och tranporteras.

Idag har vi möjligheten att blixtsnabbt komma åt information, ofta på resande fot via mobila enheter. "Gammelmedierna" finns fortfarande och dessa kan vi förstås än så länge läsa och tillgå, även via nätet. Vi kan svälja informationen de ger oss med hull och hår eller också kan vi söka alternativ information på andra ställen. Faktum är att nästan vem som helst idag kan agera som journalist. Det är förhållandevis enkelt att starta hemsidor eller egna bloggar. Detta möjliggör spridning av alternativ information om en rad olika ämnen. Hela begreppet journalistik och synen på vad en journalist är håller på att omformas. Att samtliga i de enorma kullarna av nyutbildade journalister skulle få jobb inom något som liknar klassisk journalistik är nog önsketänkande. Därmed inte sagt att deras utbildning är värdelös.

Medieforskaren Lennart Weibull påpekar på ett utmärkt sätt hur journalism inte är ett yrke längre utan snarare en kompetens.

Lyssna: "Det viktiga är att ha ett brett utbildningsutbud"

På Liberty Silver har vi valt att sprida information om ekonomi i allmänhet och om banker och pengar i synerhet. Fokus ligger förstås på ädelmetaller, och då främst guld och silver i fysisk form. När ett intresse för ädelmetaller har väckts kommer man oftast även in på andra bitar som tangerar pengar, banker och ekonomi. Frågor som vad pengar är, vad de bör ha för egenskaper och hur de skapas dyker inte sällan upp hos den som upptäcker ädelmetaller som investering eller sparform.

Politiker tillsammans med etablerade medier har naturligtvis ett stort intresse i att hålla skenet uppe genom att låtsas att allt är bra i vår ekonomi, att vi snart kommer få tillväxt igen, och att det värsta är över. Men sanningen är förstås att ingenting har förändrats. Vi har fortfarande samma strukturella problem som vi hade innan finanskrisen 2008:

- Ett inflationärt banksystem som bygger på bedrägeri och som kallas Fractional Reserve Banking där pengar skapas ur tomma intet.

- Stater som tävlar om vilka som kan förstöra värdet på sin valuta mest.

- Politiker som vill vissa handlingskraft och resultat inom deras mandatperiod. Detta leder till skuldtyngda stater och ännu mer pengaprintande. Ett annat ord för detta är hög tidspreferens vilket betyder att man hellre spenderar pengar nu, till förmån för kortsiktiga resultat, än att spara och investera för långsiktig stabilitet. 

- Tillgångsbubblor skapade av politikers och bankirers pengaprintande samt centralbankers artificiellt låga räntor.

Att ha ett fritt internet är naturligtvis en förutsättning för att kunna sprida dessa fakta. Utan internets existens hade nog aldrig majoriteten av Liberty Silver's läsare kommit i kontakt med guld och silver och de ekonomiska ideér som följer i kölvattnet av ett ädelmetallintresse. De etablerade medierna har i alla fall inte lyckats sprida några sunda ekonomiska idéer trots att många av dessa idéer har existerat i över 100 år. Ej heller har de gjort några större försök att ifrågasätta eller skapa diskussion om ämnen som pengar. Ett fritt internet är helt enkelt den sista utposten för dessa ideér.

Av den anledningen är det synnerligen bekymrande att följa utvecklingen med den allt mer omfattande möjligheten till övervakning av vanliga människor på nätet och de uppgifter som kommit fram gällande hur NSA har direkt tillgång till servrar hos stora aktörer som Google, Yahoo, Microsoft mfl. och därmed har möjligheten att direkt tillgå till exempel människors privata mail.

Nu har även uppgifter framkommit som tyder på omfattande sammarbete mellan USA och Sverige med signalspaning bland annat österut via de baltiska undervattenskablarna. 80% av rysk internettrafik till utlandet passerar nämligen Sverige via dessa kablar som ägs av Telia.

Det mesta pekar på att FRA-lagen skapades som en del av USA:s övervakningsprojekt PRISM vilket går ut på att kartlägga och spela in mer eller mindre allt som händer på nätet.

Det var intressant att notera hur Barack Obama sa följande under presskonferensen på hans Sverigebesök"Jag har sagt förr att det inte är någon slump att demokratier är USA:s närmsta allierade och det inkluderar Sverige." 

Vidare talade man även om vikten av goda relationer då det ekonomiska samarbetet är starkt. Och visst, amerikanska investeringar är säkert av stor vikt för en liten ekonomi som Sverige, men frågan är om en större ekonomi som USA inte klara sig ganska bra utan lilla Sverige, förutom när det gäller samarbeten som signalspaning förstås. Däremot är ju ekonomiska vapen, så som sanktioner mot länder som vägrar samarbeta, något som USA alltid har i bakfickan. Man kan fråga sig om inte den verkliga anledningen till USA:s intresse för goda relationer med Sverige är signalspaning. "Cables" från Wikileaks bekräftar att just detta skulle vara fallet.

Det som ändå ger hopp för att ett fritt internet kommer att kunna finnas även i framtiden är regeringar och staters monolitiska karaktär. Det finns gott om metoder för att hålla sig anonym på internet, och staten ligger på något sätt alltid steget efter.

Utvecklingen pekar helt klart mot att anonyma icke elektroniska tillgångsslag som kontanter och ädelmetaller kommer att bli allt mer efterfrågade vilket torde öka dess värde.

Att spara i guld och silver är allt jämt det säkraste och mest anonyma sättet att spara sina tillgångar då dessa är värdefasta och inte existerar i en dator. De kan inte skapas eller raderas genom en enkel knapptryckning och de kan inte inflateras och göras värdelösa på grund av politisk opportunism.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 597,15 kr 0.00%
Silver 7,80 kr 0.00%
Platina 341,85 kr 0.00%
Palladium 649,58 kr 0.00%
Uppdaterat: 2022-12-10 00:05 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten