Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Drutter's divergens

Alla som följer ädelmetallmarknaden vet att både guld och silver har fått ta hårda smällar under det gångna året. Silver, till exempel, har åkt från en notering på ?$31 i början på januari ner under $20 under juni månad. Men är detta prisfall verkligen sunt? Är det baserat på fundamenta som återspeglas av den riktiga fysiska världen, eller beror prissättningen på en osund och manipulerad pappersmarknad? Jag har berört detta som hastigast tidigare: Har vi nått peak silver?. Då blev slutsatsen att den fysiska världens fundamenta divergerar kraftigt med priserna. Många av de största silverproducenterna har en fallande ROEI - Return On Energy Invested. Sedan 2005 har många producenter satt in allt större energimängder i deras gruvdrift, men trots det fått upp malm med allt mindre renhet.

I en normal marknad sägs relationen mellan tillgång och efterfrågan sätta priset. Om efterfrågan på något ökar kraftigt borde priserna följa efter med en minimal tidsförskjutning. Detta har dock inte varit fallet med efterfrågan på fysiskt silver.

En av de mest populära investeringsinstrumenten när det gäller fysiskt silver är det amerikanska silvermyntet American Silver Eagle som ges ut och präglas av USAs myntverk, US Mint. Efterfrågan har ökat år efter år med nya rekord nästan varje år sedan 2001. År 2001 producerades och såldes nästan 9 miljoner American Silver Eagles. Det kanske låter mycket men jämfört med rekordåret 2011 då US Mint producerade 40 miljoner stycken är det ingenting.

Eftersom Silver Eaglen är ett så pass populärt investeringsinstrument, när det gäller fysiskt silver, återspeglar dess efterfrågan den fysiska silvermarknaden väl. Därför är de observationer som en amerikansk silverinvesterare vid namn "Drutter" har gjort mycket intressanta. Han har upptäckt en enorm divergens mellan priset på silver och efterfrågan på Silver Eagles. Denna divergens har varit gällande sedan åtminstone början av 2013. I denna video visar Drutter detta med hjälp av ett enkelt diagram.

Han säger även något mycket intressant: "Det är otroligt uppenbart och otroligt slående att efterfrågan och pris är frånkopplat. Det finns dock en sak som är viktig att påpeka och det är att "efterfrågan" som vi talar om är efterfrågan på fysiskt silver medan "priset" är priset på en papperstillgång som handlas digitalt. Denna papperstillgång är i huvudsak obegränsad och manipulerad" 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB  

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 831,72 kr 0.00%
Silver 10,84 kr 0.00%
Platina 374,31 kr 0.00%
Palladium 347,89 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-05-18 17:35 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten