Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Kommer skuldfällan slå igen?

Många svenskar är idag djupt investerade i sina egna bostäder. Det kan vara villor, sommarstugor, eller bostadsrätter. Oftast ses investeringar i den egna bostaden inte som en utgift då det alltid sägs höja värdet. Pengarna som man investerar kommer man få igen, enligt många.

Men vad händer om priserna på bostäder helt plötsligt skulle börja falla? Sanningen kan vara den att priserna drivs av en enorm bubbla. En bubbla som under det senaste årtiondet fått bränsle av de senaste årens frikostiga lånevillkor hos våra banker.

Om priserna på bostäder föll kraftigt skulle förmodligen många svenskar tvingas avyttra sin villa, sommarstuga, eller lägenhet då dess värde skulle understiga värdet på lånet. Kvar blir en skuld som man får betala på i många år. 

Förmodligen är konsekvenserna mer långtgående än så. Detta då svensk ekonomi i allt större utsträckning drivs av ökande skuld. Vår konsumtion och handel är beroende av lättillgängliga krediter för att hålla hjulen i ekonomin snurrande. Vad händer när detta tar stopp? Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror inte att vi har någon bostadsbubbla. Skuldsättningen har bromsat upp och priserna ligger inom rimliga nivåer, tror Winsth.

Den holländska nationalekonomen Dirk Bezemer tror däremot att Sverige är i en bubbla då höjden på huspriserna och mängden skuld är alldeles för hög i förhållande till storleken på den svenska ekonomin. Enligt Bezemer går mer och mer pengar till finanssektorn och inte till den verkliga ekonomin. Finanssektorn kan snart inte expandera mer och eftersom den sektorn driver ekonomin kan detta innebära konkurser med efterföljande uppsägningar och minskad ekonomisk aktivitet.

Sanningen är förstås den att det inte alls ligger något fel i att äga och investera i ett boende. En boende är tillskillnad från en papperstillgång en fast och verklig tillgång. Ett boende är ett boende om 10, 25 eller 50 år.

Ett problem kan dock vara att ha en allt för hög skuldsättning och belåningsgrad på boendet då detta i praktiken innebär att man hyr sitt boende från banken. Hyran består av månatliga räntebetalningar och amorteringar.

Att äga en skuldfri och värdefast tillgång, som till exempel en bostad, lite mark, eller ädelmetaller, kan vara en av de bästa investeringar man kan göra

Precis som en bostad så är ett ounce guld alltid ett ounce guld. Även om 10, 25 eller 50 år.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 816,97 kr 0.04%
Silver 9,62 kr 0.17%
Platina 323,34 kr 0.39%
Palladium 345,88 kr 0.25%
Uppdaterat: 2024-04-26 06:15 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten