Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Perspektiv på "guldkraschen"

För att få lite perspektiv på den senaste tidens prisnedgång kan det vara intressant att titta lite på följande diagram över guldprisets utveckling.

Nedanstående diagram publicerades på bloggen Zero Hedge (som i sin tur har fått det från bloomberg) och det går tillbaka till 1999. De största crasherna i guldpriset är markerade med rött.

 

Som man kan se så är den nuvarande kraschen på 33.36% fortfarande något mindre än den som skedde under finanskrisen 2008. Den utgjorde en nedgång på hela 33.92%. Med andra ord rör det sig förmodligen om en normal marknadskorrigering efter en kraftig prisuppgång. Det som bör noteras är att ovanstående diagram är gjort på en logaritmisk skala.

Som nämnts i tidigare artiklar och ledare så är dessa kraftiga priskorrigeringar egentligen bara svängningar på en i grunden osund pappersmarknad. Ett exempel på detta är den kraftigt ökade efterfrågan på fysiskt guld och silver som har skett efter prisnedgången. Efterfrågan på till exempel American Silver Eagles är skyhög och försäljningen i Januari 2013 var 16% högre än i januari 2012. Det finns alltså en enorm divergens emellan prisets utvecklingen i silver och utvecklingen i efterfrågan. Geologen och guldexperten Keith Barron säger i en intervju på King World News att tillgången på fysiskt guld minskar i hög takt i och med att allt fler passar på att köpa den fysiska metallen nu när det är rea.

Köper du också under rean, eller väntar du?

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 689,46 kr 1.15%
Silver 7,65 kr 1.15%
Platina 293,58 kr -0.02%
Palladium 318,27 kr 0.90%
Uppdaterat: 2024-03-01 17:50 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten