Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Liberty Silver's Guld- och Silveruppdatering

I början på förra veckan stärktes guldpriset och påbörjade en klättring mot 300 SEK/g och över 1400 USD/oz. Silverpriset stod samtidigt relativt stilla. Under fredagen handlades priset på guld och silver ned till en nivå om 292 SEK/g och 1385 USD/oz respektive 4,80 SEK/g och 21,65 USD/oz. Nedgången påstods bero på nyinkommen statistik från USA som visade sig vara starkare än väntat. Sambandet sades vara att dessa positiva signaler skulle kunna medföra att Federal Reserve blir mer benägna att slå av takten på sina kvantitativa lättnader redan i år. Fredagens nedgång liknade den som skedde en vecka tidigare när även då statistik sänkte ädelmetallerna. 

Guldpriset v. 23

Silverpriset v. 23

Silverpriset v. 23

Nyheter från Indien

Under onsdagen steg guldpriset för att sedan tryckas tillbaka. Nedgången ansågs vara en reaktion på att den indiska centralbanken deklarerade att de ska utvidga restriktionerna för Indiens guldimport. Med desssa restriktioner hoppas centralbanken att det guldälskande indiska folkets konsumtion ska stävjas. Indien är en av världens största guldkonsumenter och med en stadigt ökande efterfrågan. Som exempel importerade Indien 142,5 ton guld i april, i maj ökade siffran till 162 ton, vilket är rekord. Anledningen till den kraftiga månadsvisa ökningen var för att det indiska folket tog tillfället i akt att köpa guld i samband med det kraftiga prisfallet. Denna rekordsiffra medförde även att guld just nu är Indiens största importvara, före oljan.

Om Indiens guldimport skulle fortsätta på denna nivå skulle det innebära en årlig import för Indien om 1800 ton per år. Detta ska ställas i relation till den årliga globala guldproduktionen som uppgår till 2800 ton. Lägg därtill att Kina ensamt importerade 200 ton guld i april. Anledningen till att man nu alltså vill stävja Indiens guldimport är för att den skapar ett underskott i Indiens bytesbalans vilket i sin tur sänker deras inhemska valuta. I maj föll t ex den indiska rupiern med 5 %.

Vi anser att dessa restriktioner på kort sikt mycket väl kan dämpa efterfrågan på guld en aning men att det på längre sikt inte kommer att kunna påverka guldets exceptionellt starka ställning i landet. Ett planekonomiskt tilltag som detta tenderar snarare att skapa motsatt effekt än den avsedda.

Sverige och ädelmetall

I Sverige har det inte varit några större händelser som kan anses påverka guld eller silver.

Som vi tidigare har rapporterat har vi och våra branschkollegor haft en historiskt hög efterfrågan på guld och silver i samband med de kraftiga prisrasen den senaste månaden. Detta ledde till att tillgången på de ädla metallerna minskade och fick stigande prispermier till följd. Läget har nu stabiliserats men ännu inte normaliserats. Med tanke på den radikalt ökade fysiska efterfrågan på guld i tider av kraftiga prisnedgångar är det tydligt att det börshandlade priset på guld är allt annat än representativt för värdet på den fysiska varan.

Traditionellt har 100 g-guldtackan varit vår mest populära produkt. Det stämmer väl in på den rationelle svensken som önskar att köpa en stapelbar bit guld. Senaste tiden har dock våra 1 oz-mynt varit de mest sålda produkterna. Om detta är ett trendskifte är för tidigt att säga men en orsak kan vara att kunder i högre utsträckning ser guld som pengar snarare än investering och då önskar mindre enheter. Fördelen med mindre enheter/mynt kan vara:

- Mynt är lämpligare i ett scenario där ädelmetall återkommer som betalnings-/bytesmedel
- Små enheter som mynt ofta antar en högre premie än stora enheter i tider av metallbrist.
- Mynt går att avyttra eller konsumera med några i taget.
- Spreaden oftast är lägre på mynt än tackor
- Mynt är gångbara världen över med god andrahandsmarknad

Erbjudande

Se vårt förmånliga erbjudande denna vecka. Vi har även fått in ett större parti med historiska mynt i alla möjliga storlekar. Utöver det har vi även fått in ett stort antal varierande silvermynt (American Silver Eagle, Canadian Silver Maple och Austrian Philharmonic) som vi säljer till ett särskilt förmånligt pris. Observera att lagret på dessa produkter är ytterst begränsat.

Med vänlig hälsning
Mikael From
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 767,01 kr -0.22%
Silver 8,57 kr -0.22%
Platina 313,58 kr -0.22%
Palladium 349,99 kr -0.22%
Uppdaterat: 2024-03-29 16:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten