Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Svår tajming för guld och silver

Svår tajming för guld och silver

Även om guld och silver är värdebevarande över tid och den verkliga formen av pengar är det förståeligt att man önskar köpa på ett så lågt pris som möjligt räknat i kronor, dollar eller euro.

Innan förekomsten av vårt nuvarande valutasystem baserat på fraktionella reserver utgjorde guld och silver själva måttenheten för värde. Med vårt nuvarande valutasystem kan vi vara säkra på att våra kronor, euro eller dollar förr eller senare blir värdelösa. Papperspengar (fiat-valuta) har historiskt alltid blivit värdelösa när det inte förekommit någon uppbackning av realvärde som guld och silver.

Tajmingen är dock svårare. Samtidigt som vi, såväl som andra ädelmetallföretag, upplever att efterfrågan för säsongen är högre än normal, och det emellanåt uppstår perioder där utbudet tryter, sjunker priset på guld och silver uttryckt i kronor och dollar.

Med en i grunden genommanipulerad marknad som helt tappat sitt syfte kan diverse skäl för detta anges. ”Centralbankerna sänker räntan varför de förväntas höjas senare och då ändras förväntningarna varför aktier blir jämförelsevis mer attraktiva än ädelmetall.”

Om vi höjer blicken en aning från dessa märkliga och onaturliga förklaringar är det uppenbart hur långt vi kommit från en naturlig marknad där marknadspriset sätts efter utbud och efterfrågan.

Råvarubörser där ett prospekterande företag kan söka kapital för gruvdrift genom förhandsförsäljning av ännu icke bruten metall på termin är i grunden en väldigt god idé då det finansierar gruvdriften och underlättar för dessa hårt arbetande entreprenörer.

Men när råvarubörserna kapas av finansiella företag långt ifrån gruvbranschen som kan ge ut terminer utan uppbackning i form av guld och silver förvrängs marknaden.

Priset på råvarubörserna sätts inte längre efter utbud och efterfrågan på fysisk metall utan efter de stora aktörernas intresse att manipulera priset i andra syften. Ett sådant syfte är att hålla priset lägre än det naturliga marknadspriset. Detta för att upprätthålla värdet på andra tillgångar. Om priset på guld och silver kan hållas lägre än vad som varit fallet på en naturlig marknad är det inte lika tydligt hur mycket våra kronor eller dollar tappar i värde.

För de som tjänar sin lön i pappers-valuta blir därför tajmingen vid köp av ädelmetall svårplanerad. Mitt råd är att inte bekymra sig över papperspriset utan istället vara stark i förankringen om att guld och silver är pengar. Det är därför att rekommendera att var och en anskaffar guld och silver kontinuerligt i takt med att det finns utrymme på pappers-valutakontot.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 837,96 kr 0.96%
Silver 9,97 kr 0.55%
Platina 332,86 kr 0.43%
Palladium 361,91 kr -0.27%
Uppdaterat: 2024-04-18 18:25 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten