Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Hyperinflation i Argentina

Det som nu utspelar sig i Argentina är ett skolexempel på hur höginflationssamhället ser ut. I Zero Hedges artikel kan man läsa om hur priser och löner skenar betydligt snabbare än den officiella siffran för KPI-inflationen.

Politikerna, vars fel det hela är genom att finansiera den socialistiska regimens underskott med sedelpressen, reagerar reflexmässigt och inför nu prisstopp i livsmedelsbutikerna. Vilket förstås kommer leda till en kombination av nedlagda eller konkursade butiker och att hyllorna kommer gapa tomma när butikerna inte längre har råd att köpa in varor efter att folk plockar rent innan priserna höjs igen.

Samtidigt stiger förstås den argentinska börsen, men bara nominellt. Även mätt i den försvagade internationella valutan amerikanska dollar, så har i själva verket börsen fallit. Uppgången klår alltså inte prisökningarna, annat än de officiella.

Man ska komma ihåg att det är allmän kunskap om hur man håller nere officiellt rapporterad inflation för att få verkligheten att se bättre ut. Även i Sverige kan man allvarligt ifrågasätta inflationssiffrorna, när t ex en Big Mac har stigit med runt 25% i pris på mindre än två år, justerat för momssänkningen.

Som bekant redovisas alltid BNP realt, dvs justerat för den allmäna ökningen av prisbilden. BNP-deflatorn är visserligen inte exakt som KPI, men om man underrepresenterar KPI så kommer också landet se ut att visa en ekonomiskt tillväxt som inte finns. Det argentinska tillväxtmiraklet existerar antagligen inte alls, utan i själva verket upplever nog landet just nu en omfattande recession om man hade redovisat inflationen korrekt.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 584,53 kr 0.44%
Silver 6,75 kr 3.43%
Platina 308,76 kr 0.46%
Palladium 732,74 kr 4.91%
Uppdaterat: 2022-08-08 21:50 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten