Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Personrånen ökar i det kontantfriare samhället

Bankerna och handeln vill se mindre kontanter, då de vill minska rånrisken, men samtidigt minskar inte antalet kriminella bara för att företag hanterar mindre kontanter. Däremot verkar taktiken fungera. Antalet butiks- och bankrån är ner rejält och antalet rån mot värdetransporter har också minskat det senaste året, även om det bara är under ett år. Åtminstone om man ska tro Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) statistik över anmälda brott.

Men man ska komma ihåg att detta bara innebär att de kriminella söker sig till andra måltavlor. Med minskad mängd kontanter blir guldhandlarna mer attraktiva. Främst handlar det om guldsmederna, men även Svensk-Norsk Guld har blivit utsatt för rån. Nästa steg blir väl då att förbjuda handel med smycken eller ädelmetaller för att minska rånrisken ytterligare. Man ska då fråga sig vad som blir nästa offer? Hemelektronik är för billigt för att det ska vara värt att råna butikerna, utom möjligen Applebutiker. Istället riktar man sig in på lastbilstransporterna. En kommande utveckling kan vara rån mot något vi inte kan avstå, nämligen våra mediciner via apoteken. Det existerar en svart marknad för många mediciner som kan användas på annat sätt än avsett.

Men istället är det främst vanligt folk som får betala för det kontantfria samhället. Personrånen ökar när banker och butiker inte längre är bra mål. Även rånen mot folk i deras egna hem ökar, även om siffrorna fortfarande är låga per capita. Med ett allt mer kontantfritt samhälle så är det en väntad utveckling. Det blir vanligt folk som blir rånade, istället för anställda med en supportorganisation med krisgrupper och psykologer bakom sig, som kan stötta och hjälpa med det trauma det innebär att bli rånad.

Graferna visar utvecklingen i absoluta tal, men trenderna är även de samma per capita.

Fast kontanter kommer inte avskaffas. Även om större delen av bankoligopolet går mot minskad eller helt slopad kontanthantering, så tänker åtminstone Handelsbanken annorlunda och bygger ut sin kontanthantering.

Man ska komma ihåg att mörkertalet i media är stort då detta sker i tysthet annat än när någon grips, men när kriminella inte längre ser möjligheten med snabba pengar hos banker eller värdebolag, så blir nästa steg att gå på Sveriges rikaste. Med kidnappningar och hot kan man fortfarande se möjligheten till snabba, kontantfria, vinster. Risken är förstås att det blir just symbolerna för rikedom, dvs finanshajar och bankchefer, som drabbas personligen. 

Vi kan åtminstone vara säkra på att kriminalitet kommer fortsätta finans även i ett kontantfritt samhälle. Det är bara brottsoffren och brottens natur som ändras.

Vill vi själva som privatpersoner bli måltavlor ska vi förstås stödja bankernas kontantfria samhälle. Tydligt är åtminstone att medan butiksrånen och bankrånen visar en tydlig minskning så är personrånen uppåt.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 672,18 kr -0.55%
Silver 7,48 kr -1.88%
Platina 292,41 kr -2.54%
Palladium 317,45 kr -1.95%
Uppdaterat: 2024-02-26 15:15 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten