Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Iran tar betalt i guld för olja och gas

Som man kan läsa i artikeln hos CNN har alltså Iran gått runt de internationella finansiella sanktionerna mot landet genom att helt enkelt erhålla betalning i guld för gas och olja exporterat till Turkiet. Rent formellt hanteras det från turkiska energiinköpare som att man exporterar guld till Iran, men i realiteten är nu alltså guld ett storskaligt betalningsmedel mellan länderna.

Det hela går till så att man erhåller betalning i den turkiska valutan lira, men kan inte föra in digitala pengar till Iran eftersom landet sparkats ur SWIFT-systemet. Istället köper man guld i Turkiet för pengarna och för tillbaka in i Iran. Verksamheten är som hämtad ur en James Bond-film, då man inte får föra ut mer än 50 kg guld ur Turkiet åt gången. Istället är det en stor mängd kurirer som för ut guldet ur Turkiet i väskor. Det handlar inte heller om några små belopp. Omvägen via Förenade Arabemiraten "exporterade" man guld för 1.9 miljarder dollar enbart i augusti.

Frågan som återstår att få svar på är om guldet även blivit ett betalningsmedel inom Iran, då gas- och oljeexportörerna trots allt har kostnader inom landet, kostnader som nu bara kan betalas med guld? Det skulle i så fall innebära att exempelvis löner kan betalas ut i guld, men för att det ska accepteras måste man ju också kunna omsätta guldet till de varor och tjänster som de avlönade behöver i sitt dagliga liv.

Gammal är alltid äldst

När det elektroniska SWIFT-systemet alltså inte längre fungerar för Iran har guld åter blivit ett sätt att hantera transaktioner, stora transaktioner, över nationsgränser. Det visar också på vad som kan hända om våra idag elektroniska finansiella system upphör att varaktigt fungera av någon anledning. När de finansiella systemen inte längre fungerar återvänder man till guld som betalningsmedel. 

Som bloggaren Ferfal skrev i sin bok om Argentinas ekonomiska kollaps - det enda som är värt sin egen vikt i guld, är guld. Även för att köpa världens viktigaste råvaror, som olja och gas.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 839,11 kr 1.10%
Silver 9,99 kr 0.80%
Platina 333,21 kr 0.53%
Palladium 363,63 kr 0.20%
Uppdaterat: 2024-04-18 18:40 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten