Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Så mycket silver kan du lagra i ditt bankfack

Storleken på svenska bankfack varierar, men de minsta storlekarna är normalt runt 60mm tjocka och rymmer minst ett C4-kuvert, med viss marginal. Det ger ett innermått på facket på säg 60 x 230 x 340 mm. Hur mycket investeringssilver kan man lagra i ett sådant bankfack?

Tittar man på silvermynt och den amerikanska Silver Eagle, så har den en diameter på 40.6 mm och en tjocklek på 2.98 mm. Staplar man på höjden får man alltså plats med 20 mynt på höjden, fem staplar på bredden och åtta staplar på längden, med visst utrymme över. Det gör att man får plats med hela 800 mynt eller 24.88 kg silver i ett sådant bankfack. Det går alltså i teorin att lagra silver för nästan en kvarts miljon kronor i bankfacket på detta vis.

Samtidigt tillåter inte bankerna att man förvarar kontanter i bankfack längre, och som lagligt betalningsmedel kan banken välja att kalla Silver Eagles för kontanter.

Väljer man istället tackor med vikten en troy ounce, så är dessa generellt inte lagliga betalningsmedel och kan alltså på inget sätt kallas kontanter. Måtten på Heraeus tackor är 49.7 mm x 28.5 mm x 2.2 mm. Det gör att man stapla 27 tackor på höjden, åtta på bredden och sex på längden, för totalt 1 296 tackor om 40.3 kg silver.  Alltså över 460 000 kronor i silver. Skillnaden mot mynten består förstås i att tackorna är fyrkantiga.

Det finns även större tackor, men generellt innebär det att det blir mer luft då man aldrig får plats exakt med alla tackor. Exempelvis så är Heraeus 100g tackor 7 mm tjocka och man får därmed plats med åtta på höjden. Det ger 384 tackor eller 38.4 kg silver i bankfacket.

I verkligheten får man antagligen plats med något färre tackor både på höjd och bredd, då det i praktiken kan vara svårt att packa perfekt tätt. Många bankfacks innerboxar är dock i hårdplast och det kan finnas visst "förhandlingsutrymme". Antagligen bör man reducera siffrorna ovan med åtminstone 10% i verkligheten. Om en innerbox i plast håller för 40.3 kg silver är en annan fråga. Man bör nog se till att få ett bankfack i lämplig höjd, då 40 kg kan vara rätt tungt att lyfta ner på uppsträckta armar, om man får ett fack högst upp. Av rent praktiska skäl kan det antagligen vara bättre att dela upp silvret på flera mindre fack, även om det kostar mer. Samtidigt kan man sprida riskerna genom att fördela silvret mellan bankfack hos olika banker.

Detta innebär ändå att så länge man inte tänker sätta miljonbelopp i fysiskt silver så räcker ett normalt bankfack rätt långt. Samtidigt finns det begränsningar i bankfackens försäkringsskydd som gör att man inte kan förvara värde på mer än tio basbelopp i sitt bankfack, 440 000:- SEK. Kontrollera med din bank vad som gäller.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 875,46 kr -0.21%
Silver 10,49 kr -0.19%
Platina 326,66 kr -1.92%
Palladium 327,42 kr -2.96%
Uppdaterat: 2024-10-03 16:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten