Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Olja mot guld: Har Iran funnit en väg runt de internationella sanktionerna?

Iran är som bekant en internationell paria, mycket på grund av den ansträngda relationen till USA. Den amerikanska regeringen har i år lagt i en högre växel för att komma åt regimen i Teheran och att få den att avbryta sitt kärnprogram. Bland annat så har man fått Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, eller SWIFT, att stänga av över trettio iranska banker i syfte att öka trycket på regimen. Utan ett SWIFT-avtal är det i princip omöjligt att göra affärer internationellt, något som tvingat den iranska regeringen att hitta nya sätt att utöva handel på.

Sanktionerna har inte bara skadat Iran utan har också försatt flera av deras handelspartners i en besvärlig sits. Såväl Indien som Turkiet köper stora mängder olja från landet och utan möjlighet att betala för oljan riskerade dessa allvarliga konsekvenser. Lösningen på problemet är lika gammal som pengar självt: guld. I syfte att undvika internationell vrede har avtalen i det längsta hållits hemliga. Frågan är naturligtvis vad Iran gör med guldet. En stor del läggs nog till valutareserven men man kan som bekant inte äta guld och prisinflation inom bland annat matvaror är ett av Irans stora problem. Sannolikt har Iran någon eller några handelspartner som antingen kan sälja mat för guld eller agera mellanhand.

Oavsett hur det ligger till är det intressant att se hur guld på allvar har tagit plats i den internationella handeln. Det har tidigare gått rykten om olika aktörer som utmanat dollarens ställning som handelsvaluta. Skillnaden är nu att NATO-länder öppet medger att de är inblandade i internationell handel utan dollar. Man bör följa utvecklingen noga då det kan ha en stark påvekan på guldpriset de närmaste åren
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 788,88 kr 0.00%
Silver 10,00 kr 0.00%
Platina 325,37 kr 0.00%
Palladium 303,16 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-06-15 10:40 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten